Gazdaság

Már 160 ezer forint lehet a személyi kedvezmény

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu

A súlyos egészségi problémával élőknek segítséget jelentenek a különböző kedvezmények, amelyek egy része a munkajövedelemhez kötődik. Ezek közül a személyi kedvezmény a személyi jövedelemadóhoz, tehát kereső tevékenységhez kapcsolódik.

Mint az Adó.hu írja, lényege 2021 óta, hogy a súlyosan fogyatékos magánszemély az összevont adóalapját csökkentheti személyi kedvezménnyel. Az adó alapját csökkentő kedvezmény jogosultsági hónaponként a minimálbér egyharmada száz forintra kerekítve. Így 2024-ben az év első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér összegéhez, a 266 800 forintos minimálbérhez kapcsolódóan tovább növekszik a személyi kedvezmény is.

  • Havonta a minimálbér harmadának száz forintra kerekített összegével csökkenthető adóalapnál a kedvezmény 13 335 forint lett,
  • ez éves szinten 160 ezer forint kedvezményt eredményez.

Jogosultsági hónapként azok a hónapok vehetők figyelembe, amelyben a fogyatékos állapot az erről szóló igazolás, határozat alapján legalább egy napig fennáll.

A kedvezményt továbbra is a súlyosan fogyatékos személyek vehetik igénybe, tehát azok, akiknél a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló kormányrendeletben rögzített, meghatározott BNO-kódú és megnevezésű betegséget állapított meg az orvos, továbbá azok, aki rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesülnek.

Kapcsolódó
Nem elég a szívbetegség az adókedvezményhez, rosszul is kell lenni hozzá
Olvasónk szerint nem egyértelmű a tájékoztatás: ahány szerv, annyiféle választ kaptak a kérdéseikre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik