Gazdaság

A munkanélküliek bővített újratermeléséről írt Totyik Tamás

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
A szakszervezeti vezető szerint a PISA-tesztek alapján a 15 éves magyar diákok több mint egynegyede még a jelenlegi összeszerelő sorok melletti munkára sem lesz alkalmas.

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke ezúttal nem a tanárok béréről beszélt, hanem arról írt a Népszavában, milyen fontos lenne gazdasági szempontból az oktatás megújítása. Totyik Tamás emlékeztetett rá, Brüsszel is többször jelezte, gazdaság célkitűzéseink nincsenek összhangban a közoktatás helyzetével, a magyar gazdaság hatékonysága nagyon alacsony, az EU átlagának felét sem éri el, miközben az EU-ban itt a legmagasabb a beruházási ráta.

A szakszervezeti vezető szerint komoly állami támogatással épülnek összeszerelő üzemek, amelyeknek alacsony a hozzáadott értékük. Idézte Matolcsy György MNB- elnököt, aki szerint az maximum 15-18 százalék az ideális 30-40 százalék helyett. Közben elfogytak a magasan kvalifikált magyar munkavállalók, akik maradtak, nem elég képzettek, ezért is hozzák be az olcsó külföldi munkaerőt.

A PISA-tesztek alapján egyre többen lesznek, akik nem tudnak majd megfelelni a munkaerőpiaci elvárásoknak. A mérések szerint a 15 éves magyar tanulók több mint egynegyede még a jelenlegi összeszerelő sorok melletti munkára sem lesz alkalmas.

Ha a közoktatás nem tud megfelelő alappal rendelkező gyermekeket biztosítani, felesleges a szakképzés reformjáról beszélni. Új alaptanterv kell, mert nem még több tananyaggal kell terhelni a diákokat, hanem növelni a kreativitásukat. Totyik Tamás úgy látja,

lehet a gazdaságban bármilyen nagyot álmodni, euromilliárdokat beruházni,

az oktatás megújítása nélkül nem indul el olyan gazdasági növekedés, amely a jelenleginél nagyobb védelmet nyújtana a magyar embereknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik