Gazdaság

Megbüntették Mészáros bankját, mert nem mindenben tett eleget a pénzmosás elleni előírásoknak

Farkas Norbert / 24.hu
Mészáros Lőrinc és felesége Orbán Viktor miniszterelnökké választása és eskütétele az Országgyűlés ülésén 2022. május 16-án.
Farkas Norbert / 24.hu
Mészáros Lőrinc és felesége Orbán Viktor miniszterelnökké választása és eskütétele az Országgyűlés ülésén 2022. május 16-án.
Az MBH Bank nem teljeskörűen szűrte a megerősített eljárás alá tartozó ügyfeleket, ügyleteket.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 10 millió forint bírságot szabott ki az MBH Bankra, mivel az nem teljes mértékben teljesítette a felügyeletnek, a jogelőd Takarékbankra vonatkozó korábbi határozatát a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzés terén feltárt hiányosságok miatt. Az MBH Bank nem teljeskörűen szűrte a megerősített eljárás alá tartozó ügyfeleket, ügyleteket, s hiányosan dokumentálta szűrési folyamata eredményeit – közölte a jegybank pénteken az MTI-vel.

A jegybank folyamatos felügyelés során tekintette át, hogy az MBH Bank Nyrt. maradéktalanul végrehajtotta-e a felügyelet által a jogelőd Takarékbank Zrt.-vel szemben meghozott 2022. október 24-i határozatát. Az MNB – 42,5 millió forint felügyeleti bírság kiszabása mellett – akkor tavaly év végi, illetve idén márciusi határidővel számos intézkedésre kötelezte a hitelintézetet annak a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzés terén feltárt hiányosságai miatt – idézte fel az MNB.

A jegybank megállapította, hogy az MBH Bank, mint jogutód nem mindenben teljesítette a felügyelet kötelezéseit. Mivel a hitelintézet nem jelölte ki teljeskörűen a megerősített eljárásba helyezendő ügyfeleit, ezért a pénzmosási szempontból kockázatos ügyfelek, ügylettípusok fokozott monitoringja egyes esetekben nem teljesült. Emiatt a megfelelő riasztás hiányában nem történt meg az adott ügyletek elemzése, értékelése, szükséges esetben pedig a bejelentése.

A bírság mellett a jegybank kötelezte a pénzintézetet a hiányosságok kijavítására. A bírság összegének mértékét súlyosbította a hitelintézet piaci részesedése, illetve a feltárt problémák ismétlődő jellege, ám enyhítette, hogy az MBH Bank intézkedéseket tett jogszabálysértő gyakorlata megszüntetésére. A hiányosságok nem veszélyeztetik a hitelintézet biztonságos működését – közölte a jegybank.

Az MHB Bank az OTP után a második legnagyobb bank Magyarországon, a Takarékbank, az MKB és a Budapest Bank fúziójával jött létre és Mészáros Lőrinc felcsúti dollármilliárdos érdekeltségébe tartozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik