Gazdaság

Szauna és konditerem már van, most ismét közpénzből szépítik az Alapjogokért Központ épületét

MTI/Lakatos Péter
MTI/Lakatos Péter

170 millió forint közpénzből újítják fel a kormányközeli Alapjogokért Központ Budakeszi úti épületét – írja az rtl.hu. A közbeszerzési értesítő szerint ennek keretében a meglévő kazánokat és hőközpontot elbontják, helyén két új helyiséget alakítanak ki. A meglévő szellőzőgépeket ugyancsak elbontják, helyére egy központi gépet helyeznek el, a fennmaradó helyen raktárt alakítanak ki, de új irodát is létrehoznak.

Mint írják, a korszerűsítés azért is érdekes, mert a Türk Tanács és a Magyar Művészeti Akadémia épülete közötti hatszintes épületet úgy átalakították át 2021-ben – csaknem 300 millió forintból, ugyancsak a most nyertes Exadra Kft. megbízásával – , hogy a még szaunát is konditermet is létrehoztak. Azonban ezek szerint akkor a gépészeti korszerűsítésekre nem volt igény, pénz vagy idő.

Az Alapjogokért Központ tavaly nyáron költözött be az exkluzív környezetben lévő székházába, amit az Átlátszó szerint 1,4 milliárd forintért vettek meg, feltételezhetően jórészt közpénzből.

Az rtl.hu kérdéseket küldött a szervezetnek, de egyelőre nem kaptak válaszokat. Az Alapjogokért Központ önmeghatározása szerint egy a kormánytól elvileg független „jogi elemző és kutatóintézet”, amely „a nemzeti identitás és szuverenitás, valamint a keresztény társadalmi hagyományok megőrzését” tekinti feladatának. Kívülről nézve ez leginkább a Fidesz és a kormány politikájának támogatását, illetve nemzetközi kapcsolatainak építését jelenti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik