Gazdaság

Nyugdíjpénzek: felrobbantak 2023-ban a hozamok

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Helyreállt 2023-ban a nyugdíjpénztárak hozama – írja az Azénpénzem.hu. Ez azért fontos, mert mint a portál emlékeztet rá, 2022-ben az elszálló infláció, és a kötvényhozamok emelkedése csúnya mínuszokba taszította a nyugdíjpénztári hozamokat. A mintegy 1,1 millió pénztártag döntő többsége azzal szembesült, hogy befizetései ellenére a nyugdíj-megtakarítása kevesebbet ért 2022 végén, mint egy évvel korábban. Miközben 2022 decemberében a 12 havi infláció (december/december) 24,5 százalék volt, a 2022-es átlagos infláció pedig 14,50 százalék, addig az önkéntes nyugdíjpénztárak átlagosan -6,80 százalékos nettó hozamot értek el. 2023-ban viszont a rekord inflációt is bőven meghaladó, kirobbanó hozamokkal zárta az évet az önkéntes nyugdíjpénztárak és a magánnyugdíjpénztárak zöme.

Azt már 2023 elején látni lehetett, hogy elérkezett a kötvényhozamok esése, ami szép nyereséggel kecsegtetett 2023-ra. (Ilyenkor a kötvények árfolyama nő, így termelve nyereséget.) A pénztárak elkezdték ledolgozni a veszteségeket, az év végére pedig a többségük nemcsak az inflációt érte el, hanem jócskán a felett is teljesített – írja a portál. Egy táblázatot is készítettek, amiből az derül ki, hogy a legtöbb portfolió 20 százalék körüli, vagy e feletti hozamot ért el, sőt vannak 25 százalék feletti éves hozamok is.

A magánnyugdíjpénztárak az önkénteseknél is jobban teljesítettek – állapították meg. A négy pénztár 12 portfóliója közül mindössze három hozama maradt 20 százalék alatt, a többi felette teljesített. Így összegzésük szerint az egyes portfolióknak nemcsak sikerült ledolgozniuk a 2022-es veszteségeket, hanem azon felül is többlethozamot értek el.

2023-ban az éves átlagos infláció 17,6–17,7 százalék körül alakulhat.

Kapcsolódó
Több százezer mínusz lett a hozam a nyugdíjpénztári számláján? Mutatjuk, mit ne tegyen most
Ne ijessze meg az aktuálisan negatív hozam, ne tegyen elhamarkodott lépést!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik