Gazdaság

Igen gyenge lett ismét a magyar ipar teljesítménye

Szajki Bálint / 24.hu
Göd, a Samsung SDI akkumulátorgyára
Szajki Bálint / 24.hu
Göd, a Samsung SDI akkumulátorgyára
  • 5,8 százalékkal csökkent 2023 novemberében az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest

– derül ki a KSH legfrissebb, első becsléséből.

  • Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 5,6 százalékkal csökkent.

A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján

  • az ipari kibocsátás 2023 októberéhez mérten szintén csökkent, 2,3 százalékkal.
  • Az ipari termelés az év első tizenegy hónapjában 4,8 százalékkal volt kisebb, mint 2022 azonos időszakában.

Ez most elég gyenge lett

– írta a friss adat kapcsán az Erste makrogazdasági elemzője, Nagy János, hozzátéve, hogy az érték messze elmaradt a -1,2 százalékos elemzői konszenzustól.

A KSH annyit írt még, hogy a feldolgozóipari alágak döntő többségében visszaesett a termelés volumene. Csak két alág kibocsátása nőtt: a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásé, valamint a vegyi anyag, termék gyártásáé. Ehhez Nagy János szerint kedvezőtlenül hat a hazai kibocsátásra az általánosan gyenge európai konjunktúra is. Az elmúlt időszakban jól teljesítő autó- és akkumulátorgyártás mélyen a kapacitásai alatt termelhetett.

Az elemző úgy véli, a termelési kilátások rövidtávon továbbra is meglehetősen zavarosak: a konjunktúraindexek egyelőre Európa-szerte csak minimális életjeleket mutatnak. Ezek közül kiemelendő a német gazdaság gyengélkedése: bár az elmúlt években lazult az együttmozgás erőssége, az továbbra is meghatározó tényező exportkeresletünknél. Pozitívum, hogy az elmúlt időszakban a magyar BMI újra a fellendülést jelző tartományba emelkedett. A hírek szerint az iváncsai akkumulátorgyár november elején kezdhette meg a termelést hivatalosan, amely teljes kapacitáson szabad szemmel is jól látható hatást fejthet ki a magyar ipari kibocsátásra, ugyanakkor ezt a mostani adatok masszívan cáfolják. Továbbá középtávon a termelésbe lépő jelentős kapacitásbővítések – főként a járműiparban, valamint szintén az akkumulátorgyártás terén – a kibocsátás érdemi fellendülését eredményezhetik. A kedvező hatások kiaknázása azonban változatlanul leginkább a globális konjunktúra helyreállásának függvénye lesz az elemző szerint.

A Nemzetgazdasági Minisztérium MTI-közleménye alapján az NGM gazdaságélénkítő programokat indít az ipari teljesítmény helyreállítása érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik