Gazdaság

Új szabállyal lép fel a kormány a bújtatott áremelés ellen a nagy élelmiszerláncoknál

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Figyelemfelhívó tájékoztatót kell kihelyezniük a jövőben az 1 milliárd forint feletti árbevétellel rendelkező élelmiszerkereskedőknek, ha egy termék kiszerelése csökkent – írja a Világgazdaság a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleményére hivatkozva. A lap ezt úgy kommentálja, hogy

A kormány mindent megtesz a családok védelme érdekében, és a leghatározottabban fellép a vásárlók megtévesztése ellen.

A lap szerint az elmúlt hónapokban számos országban kiemelt figyelmet kapott, hogy bizonyos termékek árának változatlanságával vagy akár emelkedésével párhuzamosan, a termék mennyisége csökken. A csomagolással való trükközés azonban egyáltalán nem új keletű fejlemény, a gyártók rendszerint az inflációs nyomás hatásait igyekeznek ezen a módon kompenzálni, ahogy azt például már 2022-ban, a hazai infláció elszabadulásának idején is megtették.

A kormány által elfogadott új intézkedés alapján 2024. március 1-től kötelezik jogszabályban az 1 milliárd forint feletti árbevételű élelmiszerkereskedőket, hogy a termék mellett, figyelemfelhívó tájékoztatást helyezzenek ki, ha az általuk árusított, előrecsomagolt termékek kiszerelése a korábban megszokottakhoz képest kisebb lett.

A kiszerelés, így különösen a tömeg vagy térfogat csökkenésének viszonyítási alapja az adott termék gyártója által 2020. január 1. és 2023. július 1. között alkalmazott kiszerelés lesz.

A kereskedők tájékoztatási kötelezettsége két hónapig áll fenn, főszabály szerint az új, csökkentett méretű termék kereskedő általi forgalmazásától kezdődően – írták. A szabályok elmulasztása esetén a fogyasztóvédelmi hatóság fog eljárni – figyelmeztettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik