Gazdaság

Nyugdíjguru: változás jöhet a Nők 40-nél a kormányzati nyugdíjreform miatt

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Melyek lehetnek a kormányzat első lépései a várható nyugdíjreform nyomán?

A nyugdíjkorhatár nem változik 2024-ben, továbbra is marad 65 év, így idén az 1959. január 1. és december 31. között született személyek számára nyílik meg a nyugdíjba vonulás lehetősége. A nők kedvezményes nyugdíjának feltételei sem változnak, így egy nő a 65 éves nyugdíjkorhatár betöltése előtt idén is akkor igényelhet nyugdíjat, ha megszerzett legalább 40 évi jogosító időt, azon belül pedig legalább 32 év munkával szerzett szolgálati időt. Ez utóbbi feltétel 30 évre csökken, ha egy gyermeke súlyosan fogyatékosnak minősül. Az öt- vagy többgyermekes édesanyák pedig az ötödik gyermektől számítva egy-egy évvel, de összesen legfeljebb hét évvel csökkenthetik a szolgálati időre vonatkozó feltételt – mondta az InfoRádióban Farkas András.

A nyugdíjszakértő felhívta arra a figyelmet, hogy a Nők 40 programban hamarosan változás jöhet, mert a kedvezmény bevezetésének évében, 2011-ben a nyugdíjkorhatár 62 év volt, amely azóta 65 évre emelkedett, így

a 2025-re vállalt nyugdíjreform egyik lépése lehet, hogy a nők kedvezményes nyugdíjának a feltételeit hozzáigazítsák az időközben megnövekedett nyugdíjkorhatár feltételeihez.

“Jelen pillanatban de facto kettős nyugdíjkorhatár van Magyarországon, a férfiak számára egyértelműen csak 65 év a legkorábbi életkor, amikortól igényelhetik a nyugdíjukat, a hölgyek viszont óriási többségében megteremthetik a 40 éves jogosító idő feltételt, akár 3-4-5 évvel a 65 éves nyugdíjkorhatár betöltése előtt, és nem biztos, hogy a törvényalkotó akkori szándékával egybevág, hogy kialakuljon ténylegesen egy ilyen kettős nyugdíjkorhatár Magyarországon” – magyarázta Farkas András.

Nyugdíjreform: az EU-pénzek megérkezése a tét

A magyar kormány vállalta, hogy 2023 végéig egy átfogó, független jelentést készíttet a hazai nyugdíjrendszer reformjáról az Európai Bizottság felé a helyreállítási és ellenállóképességi terv (RRP) részeként – emlékeztetett a portfolio.hu. A felülvizsgálat célja, hogy szakpolitikai választ nyújtson a nyugdíjrendszer megfelelősége és költségvetési fenntarthatósága vonatkozásában jelentkező kihívásokra. Emellett a jövedelmi egyenlőtlenségek csökkentése is cél, miközben a nyugdíjjogosultság kedvezményezettjeinek ellátása továbbra is biztosítva van.

A társadalmi és politikai vitákat követően a végleges reformot 2025. március 31-ig kell elfogadni, ez az egyik feltétele annak, hogy a kormányzat lehívhassa az uniós helyreállítási alap (RRF) támogatási forrásait.

A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy várhatóan még ebben a hónapban megjelenik az a nemzetközi tanulmány, amelyet a kormány rendelt meg, és a nyugdíjrendszer fenntarthatósági kérdéseivel foglalkozik.

“Érdemes megvárni ezt a nemzetközi elemzést, és ha azt nyilvánosságra hozzák, akkor utána érdemes beszélni arról, hogy vajon mely változási elemeknek van létjogosultsága a rendszerben” – mondta a nyugdíjguru.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik