Gazdaság

Szorongás helyett így lehet beteljesült álom a boldog nyugdíjaskor

Illusztráció / Getty Images
Illusztráció / Getty Images
Bár nem szokás beszélni róla, de a pénzügyi helyzetünk sok minden mást is meghatároz életünkben, legyen az az elérhető egészségügyi ellátás, a lakhatásunk, táplálkozásunk és általános kényelmünk. Ledolgozott éveinket követően azonban mindez könnyen bizonytalanná válhat. Ezért, ha a nyugdíjaskori anyagi biztonságunk is fontos számunkra, nem lehet elég korán kezdeni a felkészülést.

A magyarok több mint 2/3-a szerint nem lesz elég az állami nyugdíj időskorában

Felnőtt éveink során könnyen hozzászokunk ahhoz, hogy fizetésünket minden hónapban megkapjuk. Sőt, természetes, hogy azt gondoljuk, a kemény munkával töltött éveket követően a megérdemelt pihenés következik majd. Azonban a nyugdíjas kor elérésével gyorsan megváltozhat a keret, melyből gazdálkodhatunk, egyes szakértők szerint a jövőben akár a nyugdíj előtti utolsó jövedelmünk alig kétharmada lehet majd csak a nyugdíjunk. Ezzel a problémával pedig nem érünk rá közvetlenül a nyugdíjkorhatár előtt foglalkozni, sőt, érdemes már pályakezdő éveinkbe beleépíteni az ezirányú tudatosságot.

Egy nemrég elkészült reprezentatív kutatás, az OTP Öngondoskodási Index szerint a magyarok 63%-a úgy gondolja, hogy nehezebb lesz az élete nyugdíjasként, mint szüleinek volt. Ennek és az elmúlt évek bizonytalanabb gazdasági környezetének köszönhetően azonban mind a médiában, mind a hétköznapi kommunikációban egyre nagyobb hangsúlyt kap az öngondoskodás. 32%-ról 40%-ra emelkedett azok aránya, akik vagy rendelkeznek, vagy terveznek nyugdíjcélú megtakarítást kezdeni.

Mit jelent az öngondoskodás?

Az öngondoskodás az egyéni felelősségünket és képességünket jelenti saját pénzügyeink és jólétünk irányításában, nemcsak idős- vagy nyugdíjaskorban, de már egész fiatal kortól kezdődően. Az öngondoskodás terén aktívan tehetünk azért, hogy biztonsággal megtervezhessük anyagi stabilitásunkat, ezzel jövőbeli szükségleteinkre is jobban fel tudunk készülni. Az öngondoskodás egyik formája például a nyugdíj-megtakarítás, melyben pénzt takarítunk meg a nyugdíjas éveinkre rendszeres megtakarítások vagy nyugdíjprogramok révén.

A nyugdíjas kor rémálom is lehet

Az OTP Nyugdíjpénztár kutatása szerint a hazai lakosság több mint fele számára a nyugdíjas évekkel kapcsolatos egyik legnagyobb félelem, hogy valaki a rokonok segítségére fog majd szorulni. A függetlenség féltése mellett azonban egy rossz anyagi helyzetű nyugdíjaskor számos más lelki és fizikai kihívást is hozhat magával.

  • Stressz és szorongás: a pénzügyi bizonytalanság és az anyagi gondok szorongást és stresszt okozhatnak, különösen, ha nehézségeink vannak a szükséges kiadások fedezésében. Hosszabb távon akár depressziót is kiválthat, különösen, ha úgy érezzük, nincs kontrollunk a helyzet felett.
  • Önbecsülés csökkenése: az anyagi nehézségek és a társadalmi összehasonlítások önbecsülésünk csökkenéséhez vezethetnek.
  • Szociális elszigetelődés: a pénzügyi nehézségekkel járó szociális korlátok, például a társasági eseményektől való távolmaradás könnyen vezethet magányhoz.
  • Egészségügyi kihívások: az anyagi szűkösség az egészségügyi ellátás és gyógyszerek hozzáférését is korlátozhatja, ami fizikai és lelki egészségügyi problémákat okozhat. Az állandó aggodalom és a megfelelő pihenés hiánya fizikai kimerültséghez is vezethet.
  • Alacsonyabb életszínvonal: a pénzhiány miatt nyugdíjasként kénytelenek lehetünk alacsonyabb életszínvonalon élni, amely magában foglalhatja az alapvető szükségletek kielégítésének nehézségeit, a rossz minőségű, hiányos vagy nem elegendő táplálkozást.
  • Lakhatási problémák: a megfelelő lakhatás biztosítása is kihívásokkal járhat, beleértve a lakbért vagy a rezsi kifizetését.

Az ilyen kihívásokkal való szembesülés mind azt mutatja, milyen fontos az időbeni pénzügyi tervezés és az anyagi stabilitás megteremtése a nyugdíjaskorra.

Önkéntes nyugdíjpénztár

Az OTP Nyugdíjpénztár a hazai pénztári piac egyik legnagyobb és legrégibb szereplője. Mintegy 264.000 pénztártag gyarapítja itt nyugdíjcélú megtakarításait. A nyugdíjpénztári megtakarítási forma legnagyobb előnye a többi hasonló konstrukcióhoz képest, hogy egyszerű, átlátható, és alacsony költséggel jár. A tagok nyugdíjcélú megtakarításaikat elsősorban saját, pénztártagi befizetésekkel vagy munkáltatói hozzájárulásokkal bővíthetik, ráadásul valamennyi befizetés után évi 20%-os, maximum 150 000 forint értékű adóvisszatérítést vehetnek igénybe a pénztártagok. A pénztárba akár online is beléphetnek az OTP Nyugdíjpénztár oldalán keresztül.

Hogyan élhetjük meg boldogan a nyugdíjas éveket?

Az anyagi stabilitás, a lelki békesség és a fizikai egészség folyamatosan hat egymásra, a három pillér együttesen járul hozzá ahhoz, hogy életünk utolsó évtizedeit kiegyensúlyozottan és boldogan tölthessük.

  • Egészség és jólét: a stresszmentes környezet és a pihentető életmód hozzájárulhat egészségünk megőrzéséhez és javításához. A nyugodt nyugdíjaskor lehetőséget teremthet egy egészen új életmód kialakítására, beleértve az egészséges étkezést és a rendszeres testmozgást.
  • Családi és társadalmi kapcsolatok: a nyugodt nyugdíjaskorban az embernek több idő adatik azokra, akik fontosak számára, és részt vehet olyan tevékenységekben, amelyek közösségi kapcsolatokat építenek.
  • Érzelmi jólét: idős korban az érzelmi támogatás és az életminőség javítása kiemelten fontos.
  • Kulturális és személyes élmények: az anyagi stabilitás lehetőséget teremthet utazásokra, hobbi tevékenységekre, tanulásra és más érdekes projektekre.
  • Önkéntesség: az anyagi biztonság és a nyugodt élet lehetővé teheti számunkra, hogy időt és erőforrásokat szenteljünk önkéntes tevékenységeknek, mely a személyes érzelmi töltet mellett hozzájárulhat a társadalom és a közösség jobbá tételéhez is.
  • Önfejlesztés, kreatív kibontakozás: az idő és a stabilitás lehetőséget adhat az önfejlesztésre és tanulásra. Ez lehet új készségek megszerzése, új hobbi kipróbálása vagy akár továbbképzés.
Kapcsolódó
Milyen nyugdíj-megtakarításokat ajánlhat fel a munkáltató a munkavállalóknak?
Az elmúlt évek bizonytalanságai látszólag új helyzetet teremtettek a nyugdíjcélú öngondoskodási piacon: egyre többen vannak azok, akik szerint időskorukban az állami nyugdíj nem lesz elég a megélhetésre. Ennek ellensúlyozásában a munkáltatók is nagy szerepet játszhatnak, ha nyugdíjjal kapcsolatos megtakarítást ajánlanak a munkavállalóiknak, de akár át is vállalhatják a nyugdíjpénztáraknál vállalt tagdíjfizetési kötelezettségüket. A munkavállaló anyagi megbecsülésével ráadásul növelhető a dolgozók motivációja is.

Szponzorált tartalom

A cikk az OTP Nyugdíjpénztár támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik