Gazdaság

Varga Mihály: Az euró nem cél, legfeljebb eszköz

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

A kitűzött célt elértük. A kormány világos és határozott törekvése volt, hogy az infláció szintjét egy számjegyűre csökkentse. Ezt októberre teljesítettük

– mondta Varga Mihály az Indexnek adott interjújában. A pénzügyminiszter hozzátette: nem ünnepeltek, csak egy eredményt rögzítettek, hiszen „senki sem örült annak, hogy harminc éve nem látott rekordszintű infláció volt az elmúlt másfél évben”.

Varga úgy véli: jó esély van arra, hogy jövőre 5-6 százalékon alakuljon az éves átlagos inflációs szint. „Kétségtelen, hogy ez csak részsiker, a hosszú távú cél a növekedés visszaépítése, újraindítása”, jegyezte meg.

Azzal kapcsolatban, hogy kijelenthető-e, hogy az uniós források nélkül nem boldogulna Magyarország, a miniszter úgy fogalmazott:

Magyarország bebizonyította, hogy sem politikailag, sem gazdaságilag nem zsarolható. Az uniós források megvonásával sem. Volt és van annyira stabil és erős a gazdaság, az államháztartás pedig annyira rugalmas, hogy a kettős mércét alkalmazó Brüsszel se üssön rést a működőképességen. Természetesen nem mondtunk le az uniós forrásokról, ezek járnak nekünk.

Munkára készen – felelte arra a kérdésre, hogyan éli meg a gazdasági kabinetben történt személycserét. Varga hangsúlyozta: „Tíz éve vagyok ezen a poszton, mentális stabilitás nélkül ezeket a régi és új feladatokat nem lehet ellátni, de a minisztériumot és más felelős intézményeket vezetni sem. Megváltozott a gazdasági környezet, ezek átrendeződést indukáltak kormányon belül a feladatok és a hatáskörök tekintetében.”

A pénzügyminiszter a forint-euró árfolyamról is szót ejtett, mint mondta, a kormánynak nincs árfolyamcélja, a jövő évi költségvetésben pedig 381 forintos árfolyammal számolnak. Az euró bevezetésének kérdésére pedig többek közt úgy felelt:

Az euró nem cél, legfeljebb eszköz, hogy eredményesebbé váljon a gazdaságpolitika.

Varga szerint a gazdaságpolitika eredményességét nem az euró léte határozza meg. „Ha összevetjük az eurót, illetve a saját devizát használó országokat, akkor azt látjuk, hogy az eurót használó szlovák gazdaságnál eredményesebb a koronával operáló cseh, és Magyarország is saját valutával tudta visszaelőzni a 2000-es években gazdasági fejlettségben minket megelőző Szlovákiát”, szögezte le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik