Gazdaság

Kétezerszer rendelt a webáruházakból, majd elállt a vásárlástól, és visszaigényelte a termékekre ki sem fizetett milliókat

Közel tízmilliós kárt okozott online áruházaknak egy budapesti férfi. Ha a több mint kétezer csalási kísérlete mind sikerrel járt volna, akár 600 millió forinttal is megkárosíthatta volna a kereskedőket.

A BRFK közleménye szerint tavaly májusában tett feljelentést egy külföldi székhelyű webáruház ismeretlen tettes ellen, aki csak náluk 1612 rendelést adott le utánvétes fizetést választva, majd még a kiszállítás előtt elállt a vásárlástól, és kérte a ki sem fizetett termékek árának visszautalását.

Húsz esetben sikerrel járt, amivel 7,8 millió forint kárt okozott. Ugyanezt a biztonsági rést egy másik webáruháznál is kihasználta, ott 573 rendeléséből 13 esetben sikerült átutaltatni magának a ki sem fizetett vételárat, ezzel 1,3 millió forint kárt okozott.

A férfi kezdetben saját, később fiktív adatokat adott meg a rendeléskor. Ha mind a 2185 csalási kísérlete sikerrel járt volna, a kárérték meghaladta volna a 600 millió forintot. A nyomozók tavaly nyáron a ferencvárosi otthonában fogták el a feltételezett elkövetőt.

A 30 éves Cs. Dávidot jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntett, valamint különösen jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett csalás kísérlet megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki, majd őrizetbe vették. Az eljárás során a gyanúsított hétmillió forintot megtérített az általa okozott kárból. A rendőrség lezárta a nyomozást, így már az ügyészségen van az ügy.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik