Gazdaság

Ne hagyja a nyugdíjpénzt az államnál

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
  • Aki önkéntes nyugdíjpénztár tagja (vagyis az egymilliónál kicsit több nyugdíjpénztári tag egyike), vagy
  • nyugdíjbiztosítással rendelkezik (vagyis a 480 ezer nyugdíjbiztosítási szerződő és biztosított egyike), vagy
  • nyugdíj-előtakarékossági számlája van (a közel százezer aktív számla birtokosai közé tartozik),

annak a december kiemelten fontos hónap minden évben a nyugdíjcélú öngondoskodás állami támogatásának maximális kiaknázására – írja Farkas András a nyugdíjgurun.

A nyugdíjszakértő szerint az év végéig még van idő arra, hogy az éves teljes nyugdíjcélú megtakarítás összegét eseti befizetésekkel megnöveljük, hogy minél nagyobb mértékű adójóváírást kaphassunk nyugdíjcélú számlánkra.

  • Az önkéntes nyugdíjpénztári tagok az éves tagdíjfizetés (amibe a saját befizetéseik mellett a munkáltatói támogatás összege is beszámít) teljes összegének 20 százalékát, legfeljebb 150 ezer forintot kaphatnak adójóváírásként vissza.

Ehhez decemberben érdemes az év során befizetett tagsági díjak éves összegét eseti befizetéssel a lehető legközelebb hozni ahhoz a 750 ezer forinthoz, amely után jár a maximális 150 ezer forintos adójóváírás.

  • A nyugdíjbiztosítások szerződői (akik fizetik a biztosítás díját) az éves befizetéseik teljes összegének 20 százalékát, de legfeljebb 130 ezer forintot kaphatnak adójóváírásként vissza.

Ehhez decemberben érdemes az év során befizetett biztosítási díjak éves összegét eseti befizetéssel a lehető legközelebb növelni ahhoz a 650 ezer forinthoz, amely után jár a maximális 130 ezer forintos adójóváírás.

  • A nyugdíj-előtakarékossági számlák birtokosai részére az adójóváírás a nyesz-számlán az év során elhelyezett befektetések szintén 20 százaléka, de legfeljebb 100 ezer forint lehet.

Itt az éves elhelyezést 500 ezer forinthoz kell közelíteni, ez lehet az évvégi cél.

A három jogcímen összesen maximum 280 ezer forint igényelhető vissza az államtól.Ezt a pénzt nem érdemes az államkasszában hagyni, ha egyszer a törvény szerint a saját javunkra, a magunk számára adózhatunk. Más szemléletben ez a 20 százalékos adójóváírás olyan, mintha az év során e megtakarítási lehetőségekben elhelyezett pénzünk plusz 20% hozamot ért volna el.

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségé (ÖPOSZ) ajánlása szerint az utalásoknak az idei utolsó banki munkanapig, azaz december 29-ig kell beérkezniük a számlákra ahhoz, hogy adó-visszatérítésre jogosítsanak.

Kapcsolódó
Most kell figyelni, hogy 150 ezer forint adó-visszatérítést kaphassunk
Érdemes lehet akár más megtakarítási formából is átcsoportosítani az év végén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik