Gazdaság

Most kell figyelni, hogy 150 ezer forint adó-visszatérítést kaphassunk

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Ahhoz, hogy ez az adó-visszatérítés teljes egészében megérkezzen, az idei önkéntes pénztári befizetések – a munkáltatói hozzájárulást is beleértve – el kell hogy érjék a 750 ezer forintot. Ennek 20 százaléka ugyanis az a maximális, 150 ezer forintos összeg, amit visszakaphatnak az adózók, pénztári számlájukra. Ennél kisebb éves befizetés esetén természetesen az adó-visszatérítés összege is alacsonyabb, továbbá azok, akik valamilyen okból nem fizetnek szja-t – például a 25 éven aluliak vagy a családi adókedvezményben részesülők –, értelemszerűen nem részesülhetnek szja-visszatérítésben. Akik viszont a pénztári tagság mellett nyugdíjbiztosítással, illetve nyugdíj-előtakarékossági számlával is rendelkeznek, akár 280 ezer forintot is visszakaphatnak.

Ketyeg az óra

Az önkéntes nyugdíj- vagy egészségpénztári tagoknak tehát célszerű ellenőrizniük egyenlegüket, és ha van rá módjuk, minél inkább feltölteni. Azoknak pedig, akik még nem tagok, de tudnak 750 ezer forintot mozgósítani, érdemes belépniük valamelyik pénztárba – javasolja Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségé (ÖPOSZ). Ez ma már egyébként online is megtehető. Az utalásoknak az idei utolsó banki munkanapig, azaz december 29-ig kell beérkezniük a számlákra ahhoz, hogy adó-visszatérítésre jogosítsanak.

„Tudjuk, hogy a karácsony pénzügyi szempontból nem tartozik az év legkönnyebb időszakai közé, de aki megteheti, érdemes erre akár más megtakarítási formából is átcsoportosítani, hiszen ilyen rövid idő alatt ilyen mértékű biztos hozamot nemigen tud más befektetés. Az adó-visszatérítés ráadásul számos módon felhasználható” – hívta fel a figyelmet az ÖPOSZ elnöke, Nagy Csaba.

A szövetség egy kisokost is összeállított az adó-visszatérítéshez szükséges tennivalókról.

Minél előbb, annál jobb

Mint írják, az a legjobb, ha általában is időben gondolunk a nyugdíjcélú öngondoskodásra, hiszen

  • minél korábban kezdünk el nyugdíjra félretenni, annál többször gyarapítja a számlánkat az adó-visszatérítés, illetve
  • annál kisebb havi befizetés is elegendő ahhoz, hogy idős korunkban értelmezhető nagyságú jövedelemkiegészítést kaphassunk.

Ahhoz például, hogy egy 25 éves nő nyugdíjas korában mai áron számítva havi 50 ezer forintos kifizetésben részesüljön, átlagosan 8,3 ezer, míg egy hasonló korú férfi átlagosan 5,6 ezer forintot kell megtakarítson havonta. Ha viszont csak 40 éves korban kezdődik a nyugdíj-öngondoskodás, akkor a nők esetében már havi átlagosan 17,1 ezer forint befizetése szükséges a ma 50 ezer forintnak megfelelő járadékhoz, míg a férfiaknak 10,9 ezer forintot kell erre szánnia. (A számításokban a nemenként eltérő összegeket a várható élettartam különbsége magyarázza.)

Ha pedig az adó-visszatérítés maximalizálásához szükséges éves 750 ezer forint nyugdíjpénztári befizetéssel számolunk, az ÖPOSZ által működtetett Nyugdijkalkulalo.hu szerint

  • az öngondoskodást 25 éves korában elkezdők reálértéken 239 ezer forint havi ellátásra számíthatnak, míg
  • a 40 évesen belevágók közel 127 ezer forintra.

Így használhatóak fel a megtakarítások és az adó-visszatérítés

Az szja-visszatérítés összege tetszés szerint megosztható pénztári számláink között, de úgy is dönthetünk, hogy csak az egyikre kérjük a teljes összeget. Arról viszont, hogy a visszakapott összeg a nyugdíj- vagy egészségpénztári megtakarításainkat gyarapítsa-e, még lesz idő gondolkodni, hiszen erről majd csak jövő tavasszal, az szja-bevallás idején kell rendelkezni.

Azoknak, akik hosszú távon gondolkodnak és főként az időskori megélhetésüket tartják szem előtt, célszerű majd a nyugdíjpénztári számlájukra kérniük a visszatérítést. A döntéshez nem árt tudni azt sem, hogy a tagság kezdetétől számítva 10 év után van lehetőségünk a számláról kifizetést igényelni, illetve a nyugdíjpénztári megtakarítás örökölhető.

Azok számára viszont, akik rövidebb távon szeretnék élvezni az szja-visszatérítés előnyeit, az egészségpénztár lehet a jobb választás, hiszen abból akár a hozzátartozók egészséggel összefüggő kiadásai is fedezhetők, sőt, a gyermekvállalással és a beiskolázással járó kiadások, a felsőoktatás költségei vagy akár a lakáshitel-törlesztés is finanszírozható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik