Gazdaság

Megvásárolhatatlan állampapírokat kínálnak az új Webkincstárban és Mobilkincstárban

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI
Elindult az új Webkincstár és Mobilkincstár, a felkínált legvonzóbb állampapírokat viszont nem engedi megvásárolni a rendszer. Olyan magas hozamú állampapírok, amelyekről a bankok a napokban tájékoztató levelet küldtek minden ügyfelüknek, már nem léteznek. Az államkincstár oldalán a Minta Polgárnak több mint 48 milliója van állampapírban.

Megújulva indult el hétfőn reggel a Webkincstár és a Mobilkincstár, a Magyar Államkincstár új szolgáltatásai. A megújulás egybeesett azzal, hogy a kincstárnál bevezették a gyors és egyszerű értékpapírszámla-nyitást, emiatt egész hétvégén állt a rendszer. A gyors online számlanyitás nagyon kellett már, mivel a korábbi megoldással néha heteken át tartott megnyitni az értékpapírszámlát, az ügyfél pedig eközben információt sem nagyon kapott arról, hogy akadt el a folyamat az ügyfélkapus igénylés után.

A új Webkincstár szebb és átláthatóbb a korábbinál, de vannak furcsaságai. A nyitóoldalon például egy olyan ügyfél számlájával reklámozzák a szolgáltatást, akinek több mint 48 millió forint van a számláján. Ennyi megtakarítással az átlagos magyar ügyfél aligha rendelkezik. A Mobilkincstár is változott, aki használni akarja, annak újra meg kell adnia az ügyfélkódját, és a biometrikus azonosítást is ismét aktiválnia kell.

A kiválasztott értékpapírral nem kereskedhet

Szintén furcsa és bosszantó, hogy a Webkincstár és a Mobilkincstár is az „új értékpapírok” menüben számos olyan állampapír vásárlását ajánlja fel, amelyeket nem enged a rendszer megvásárolni. Ezek között ott van a 2026/J Prémium Magyar Állampapír 15,25 százalékos induló hozammal vagy kétféle Bónusz Magyar Állampapír is 17 százalék fölötti aktuális hozammal. Ha az ügyfél a „vétel” gombra kattint, „a kiválasztott értékpapírral nem kereskedhet” üzenetet dobja ki a rendszer.

Bank360

Vagyis aki vásárolni szeretne, annak – egy-két, a BUBOR-hoz igazodó változó kamatozású kötvényt leszámítva – be kell érnie a 10 százalék alatti hozamú állampapírokkal. A most még 10-11 százalékos kamatot fizető kötvények kamata is hamarosan csökkenni fog várhatóan, hiszen a bankközi kamatok folyamatosan mennek lefelé.

Az biztos, hogy olyan hozamokat a kisbefektetők most nem érnek el állampapírokkal, amilyenek a bankoktól nemrég kapott levelekben szerepelnek. A hitelintézetek többsége november végén, december elején postázta a kötelező edukációs tájékoztatást, amelyben arról írtak, ha tavaly októberben állampapírt vásárolt volna, akkor mostanra mennyit fialt volna a befektetése.

Az álomhozam tényleg csak álom

A kötelező levélben egyebek mellett arról tájékoztatnak a bankok, hogy ha egyéves diszkontkincstárjegyet vásárolt volna valaki egy éve, akkor 13,39 százalékos hozamot ért volna el, vagyis 100 ezer forint befektetés 13 390 forintot, egymillió forintnyi befektetés pedig 133 900 forintot hozott volna. A Bónusz Magyar Állampapírral még ennél is többet kereshetett volna, 100 ezer forinton 14 870, egymillión 148 700 forintot.

Természetesen a most elérhető állampapírhozamok is jóval kedvezőbbek a legtöbb bank lekötött betéti ajánlatánál. Néhány hitelintézet viszont továbbra is kínál magasabb kamatú betéteket, többüknél az alapkamathoz igazodnak a bónuszok. A csökkenő inflációval is egyre több betéti ajánlat veszi fel a versenyt. Azt azonban nem árt figyelembe venni, hogy a betétek kamatát – szemben az állampapírokkal – kamatadóval és szociális hozzájárulási adóval is sújtja az állam, ami elviszi a kamatnyereség egy részét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik