Gazdaság

Rengeteg buszjárat kimaradhat a vasárnapi és hétfői Volán-sztrájk alatt

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) arra hivatkozva, hogy 2024-re még nem született bérfejlesztési ajánlat, advent második vasárnapjára, azaz december 10-ére és hétfőre, december 11-ére munkabeszüntetést hirdetett a Volánbusznál. A vállalatnál működő közel húsz érdekképviseletből eddig egyik sem jelezte csatlakozási szándékát a munkabeszüntetéshez. A Volánbusz a sztrájk tervezett ideje alatt biztosítja az elégséges szolgáltatásokat, a várhatóan nem közlekedő járatok listája a Volánbusz honlapján érhető el.

Bár a társaság indokolatlannak tartja a sztrájkot, azt is írják, hogy a Volánbusz haladéktalanul megkezdte rá a felkészülést. A még elégséges szolgáltatásnak megfelelő menetrendet a személyszállítási törvényben előírt határidőn belül, két nappal a munkabeszüntetés megkezdése előtt nyilvánosságra hozta. Az elégséges szolgáltatás keretében az első nap a járatok 80, a második nap pedig az 55 százaléka közlekedni fog, ez azt jelenti, hogy

a Volánbusz a két nap során összesen mintegy 23 ezer kieső járattal tervez országszerte.

Amennyiben az adott járatok közül az érintett autóbusz-vezetők nem csatlakoznak a munkabeszüntetéshez és felveszik a munkát, akkor még több járat közlekedik majd menetrend szerint. A Volán oldalán található részletes tájékoztatásban megtalálható, hogy a helyközi közlekedésben milyen korlátozások járatkimaradások lehetnek

A sztrájk miatt melyik településeken melyik helyi járatok nem indulhatnak:

​A Budapest környéki („kék”) buszoknál melyik járatok nem közlekedhetnek:

A várható fennakadások miatt a Volánbusz az utasok türelmét és megértését kéri.

A Volán vitatja a sztrájk jogszerűségét

A Volánbusz közleménye szerint továbbra is és indokolatlannak tartja a munkabeszüntetést, vitatja annak jogszerűségét és jogorvoslattal él a végzés ellen.

Mint ismert, az elsőfokú bíróság elutasította kérelmét a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet által még az idei évre meghirdetett, kétnapos sztrájk jogellenességére vonatkozóan. A vita a cég szerint nem a sztrájk lehetőségéről, hanem az időzítéséről szól. A társaságnak az az álláspontja, hogy az idei évben munkabeszüntetésre sem ok, sem jogszerű lehetőség nincs, hiszen a kollektív szerződés keretében a 2023-as évre érvényes bérmegállapodás van hatályban, amit a Volánbusz vezetése maradéktalanul betartott – írja a közlekedési társaság közleményében.

Azt is nyomatékosították közleményükben, hogy felelős munkáltatóként a társaságnak szándékában és érdekében áll megállapodást kötni a jövő évi bérfejlesztésről. A Volánbusz azt is hangsúlyozza, hogy elkötelezett a mielőbbi bérmegállapodásban, amit lehetőség szerint legkésőbb 2024. január 20-ig megkötne az arra jogosult érdekvédelmi szervezetekkel.

A SZAKSZ sztrájkra bátorítja a dolgozókat

A sztrájkot azért hirdette meg a szakszervezet, mert 25 százalékos bérfejlesztési igényükre a tulajdonos Volánbusz felhatalmazás hiányában nem tudott ajánlatot tenni november 24-én. A szakszervezet elnöke, Dobi István csütörtök esti posztjában azt írta, a legnagyobb karácsonyi ajándék számára az lenne, ha a december 10-11-re meghirdetett sztrájk során több mint húszezer járat nem indulna el, és ezze  megmutatnák a döntéshozóknak, hogy a Volán-szakmában dolgozókkal a jövőben számolniuk kell.

Kérte a dolgozókat, ne hallgassanak azokra, akik minden eszközzel megpróbálják őket eltántorítani attól, hogy részt vegyenek a sztrájkban, mert ha ezek a törekvések sikerrel járnak, akkor nem változik semmi, és mindent lefognak nyomni a torkukon.

EKSZ-tagok is sztrájkolhatnak

Egyetért a Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) december 10-11-ére szervezett munkabeszüntetésével az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ). Volánbuszos tagjaik a saját döntésük alapján csatlakozhatnak is a sztrájkhoz – írták pénteki közleményükben.

Támogatja a Volánbuszos dolgozók érdemi bértárgyalások megkezdésére irányuló követeléseit az EKSZ elnöke is. Naszályi Gábor leszögezte, miután a Fővárosi Törvényszék első fokon jogszerűnek ítélte a SZAKSZ által kezdeményezett sztrájkfelhívást, kétség sem férhet ahhoz, hogy a Volánbuszosok munkabeszüntetésének már nincs akadálya. Az EKSZ elnöke azonban határozottan állítja,

a kialakult helyzetért elsősorban a munkáltató, a MÁV Zrt. a felelős.

Ezt el is mondta a Vállalati Érdekegyeztető Tanács  december 6-ai ülése után. Naszályit felháborította a munkáltató magatartása. A Volánbusz Zrt. képviselője ugyanis a megbeszélésen a munkáltató állásfoglalását képviselve közölte, hogy a cég mindent megtesz majd azért, hogy a szolgáltatást a lehető legkisebb mértékben akadályozza a sztrájk. Az elnök úgy véli, a felelősöknek a munkabeszüntetés elkerülésén kellene fáradozniuk, folyamatos tárgyalással, a szakszervezettel való megegyezésre törekedve, és nem a sztrájkra készülni, a béremelési igényektől mereven elzárkózva.

Naszályi hangsúlyozta, nem a béremelés mértéke, csupán az érdemi tárgyalások megkezdésének kikényszerítése az elsődleges cél, ami miatt a társszakszervezet ehhez a végső megoldáshoz folyamodott. A mértékről majd akkor lehet tárgyalni, ha sikerül kikényszeríteni a munkáltatói ajánlatot. A sztrájk által okozott valamennyi fennakadás és egyéb következmény a munkáltató felelőssége – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik