Gazdaság

Sztrájkot hirdetett decemberre a Volán-szakszervezet, az egész munkavállalói állományt érinteni fogja

Két napos sztrájkot hirdetett a Volán-szakszervet, miután eredménytelenül zárultak a péntek délelőtti bértárgyalások.

A munkabeszüntetésre december 10-11-én kerül sor, és a tervek szerint az egész munkavállalói állományt érinteni fogja.

A szakszervezet közleménye szerint a 25 százalékos bérfejlesztési igényükre, a tulajdonos Volánbusz felhatalmazás hiányában nem tudott ajánlatot tenni pénteken, de mindezek ellenére a Volánbusz és a MÁV Zrt. képviseletét ellátó felső vezetők ígéretet tettek arra, hogy „mindent elkövetnek annak érdekében”, hogy 2024. január 20. napjáig megállapodásra kerüljön sor és a bérfejlesztés végrehajtása, 2024. január 1. napjával megtörténjen.

A fenti ígérettől függetlenül a munkabeszüntetést így is megszervezi a szakszervezet: az autóbuszvezetők mindkét nap részt vesznek  a sztrájkban, míg a karbantartók 11-én az első műszakban 8-11 óra, és a második műszakban 14-17 óra között szüntethetik be a munkát. A szellemi munkakörben dolgozók ugyanezen a napon 8-12 óra közötti időpontban csatlakozhatnak a sztrájkfelhíváshoz.

A szakszervezet a közleményében azt is jelezte, hogy a sztrájk előtti egyeztető tárgyalásokat november 27-én folytatják, a fókuszban akkor az elégséges szolgáltatás biztosítása lesz.

A Volán indokolatlannak tartja a sztrájkot

Péntek délután reagált a Volán a szakszervezet bejelentésére, közleményüket változtatás nélkül közöljük:
„A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet által december 10-ére és december 11-ére tervezett két napos munkabeszüntetés kihirdetése kapcsán a Volánbusz felhívja a figyelmet, hogy a társaságnál az idei évre vonatkozóan érvényes bérmegállapodás van hatályban, amelyet a társaság vezetése maradéktalanul betartott. A Volánbusz Zrt.-nek felelős munkáltatóként szándékában és érdekében áll megállapodást kötni a jövő évi bérfejlesztésről. A Volánbusz elkötelezett abban, hogy mielőbb, de legkésőbb 2024. január 20-ával lezárja a jövő évi bértárgyalásokat, és megkösse a bérmegállapodást az arra jogosult érdekvédelmi szervezetekkel. Erre tekintettel a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet advent második vasárnapján kezdődő, kétnapos munkabeszüntetését a közlekedési társaság indokolatlannak tartja.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik