Gazdaság

Ezért foghat vastagon a biztosítók ceruzája

Neményi Márton / 24.hu
Neményi Márton / 24.hu

Ha megnézzük, mi lesz a sorsa 100 forintnyi befizetett biztosítási díjnak, akkor az derül ki, hogy abból 1 forint lesz a biztosítói nyereség és 16 forintot elvon az állam biztosítói különadó formájában. Ez nagyon jelentős összeg, sehol Európában valószínűleg nincs ekkora teher a biztosításokon – magyarázta a Portfolio.hu vezető elemzője, Palkó István az RTL Híradónak.

A videóban az is elhangzik, hogy nehéz évet zárhatnak a biztosítók. A biztosítók szövetsége már májusban jelezte, „akár el is tűnhet” a nyereségük a különadók miatt. Most kiderült, igencsak eltűnt, a harmadik negyedévben 4,6 milliárdos veszteséget termeltek. Ám a jegybank szerint az ügyfeleknek nincs miért aggódniuk.

A kormány a rezsicsökkentés fenntartására hivatkozva másfél éve vetett ki különadókat, azt ígérve, hogy idén év végén kivezetik ezeket, de végül a jövő évi költségvetésben is számoltak a tétellel.

Kitérnek rá, hogy a jegybank friss, a harmadik negyedévről szóló adatai szerint egy év alatt 12 százalékkal, több mint 52 ezer forintra drágult a kötelező biztosítás éves átlagdíja. Valamint, hogy a díjemelkedés főleg az infláció (például az alkatrészek és a javíttatás drágulása miatt), illetve a különadók számlájára írható. Az is elhangzik, hogy nem csak azok az autósok fizethetnek több biztosítási díjat, akik balesetet okoznak. A megszólaltatott autósok drágállották a biztosítási díjat, illetve nem értik, ha nem okoztak kárt, miért nő a fizetendőjük. Erről mi is írtunk nem régiben.

Kapcsolódó
Akár száz százalékkal is nőhet egy kármentes autós kgfb-je
Mutatjuk miért. A lehetséges menekülőutakra is kitérünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik