Gazdaság

Brutális gázszámlák az MVM-nél: rossz hírt közölt Lantos Csaba

Vörös Szilárd / 24.hu
Vörös Szilárd / 24.hu
Csak 2025-re tudják megoldani, megújítani az MVM gázszámlázási gyakorlatát – mondta Lantos Csaba az RTL Híradónak.

Ismerik a gázszámlák körüli problémákat, ám 2025 előtt nem valószínű, hogy meg tudják oldani azokat, mert a teljes informatikai rendszer átalakításával jár – idézi Lantos Csaba energiaügyi miniszter bejelentését az infostart.hu.

A számlákkal több probléma is van. Az egyik legsúlyosabb, hogy az idei ősz meleg volt, azaz az MVM szempontjából nyárnak számított. Ezért például szeptemberben a megszokott 37 köbméteres rezsicsökkentett gázmennyiség helyett csak 17-18 köbmétert számoltak el körülbelül 102 forinttal. Így azok, akik amúgy nemcsak fűtenek, hanem főznek vagy meleg vizet is előállítanak gázzal, a megszokotthoz képest 10-15 ezer forinttal magasabb számlát kaphattak. Hasonló volt az egész október és november eleje is. Ekkor, miközben többen már befűtöttek, szinten jóval kevesebb kedvezményes gáz járt a korábbihoz képest.

Mindez azoknál okoz értetlenséget, akik amúgy beleférnek az éves rezsicsökkentett keretbe (jellemzően 1800 köbméter), de most mégis versenypiaci árat is fizettek. A rendszer egyébként később korrigálja ezt, azaz “visszaszámláznak”, de

a fogyasztók akár hónapokon keresztül is megelőlegeznek az MVM-nek egy jelentősebb összeget.

A miniszter lényegében ezt az anomáliát ismerte el bizottsági meghallgatásán, amikor azt mondta: nem helyes gyakorlat az “ha az állampolgár gyorshitelt ad az MVM-nek”. Akkor úgy fogalmazott: “már dolgozunk az MVM számlázásának átalakításán”, mostanra azonban kiderült, hogy egyelőre erre várni kell.

A félreértéseket az okozza, hogy nem derük ki világosan, hogy a kedvezmény az időjárástól függ. Ráadásul ez dinamikusan változik (hiszen nem havi, hanem napi kedvezmény van), azaz a mai napon nem lehet pontosan megmondani, hogy hány köbméter (pontosabban megajoule, hiszen ez áll a számlán, mert egy évre 63645 MJ a kedvezmény) kedvezményes gáz jár mondjuk decemberre. (Arról már nem is beszélve, hogy visszafelé is módosítják azt, hogy mennyi kedvezményes fogyasztást számolnak el.) Mindenesetre az MVM által kommunikált jelleggörbe 20 éves átlagot mutat és ettől jelentős eltérések lehetnek az adott hónapban.

Lapunk korábban többször is írt az átalánydíjas fogyasztóknak kiküldött extrém módon magas MVM-es gázszámlákkal kapcsolatban. Meleghegyi Tamás József informatikai szakértő szerint a számlák egy programozási hiba következményeként kerülnek ki az állami cég rendszeréből. Mindez szerinte korrigálható lenne, ha meg akarnák csinálni.

Ám nem kizárt, hogy nem akarják,

mert nem érdekük, hogy ne szedjék be előre egy még meg sem történt fogyasztás ellenértékét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik