Gazdaság

A Mol bevásárolja magát a Waberer’s fuvarozócégbe

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

A MOL a Waberer’s 15 százalékos tulajdonrészének megvásárlásáról írt alá megállapodást a Indotek Group-pal – derül ki az olajtársaság közleményéből. A MOL és a Waberer’s a tranzakcióval egy időben stratégiai együttműködési megállapodást kötött, amellyel szorosabbra fűzik üzleti együttműködésüket a komplex logisztikai szolgáltatások, az alternatív üzemanyagok, az energiahatékonysági fejlesztések és a zöld energiaátmenet területén – írták. Arra számítanak, hogy a két vállalat stratégiai megállapodása támogatja a MOL-csoport hosszú távú fenntarthatósági célkitűzéseit.

Az Indotek Jellinek Dániel fő érdekeltsége – 2020-ban volt hír, hogy megszerezték a Waberer’s International Nyrt. 24 százalékos tulajdonrészét. Pontosabban az Indotek Csoport egyik leányvállalata, a Trevelin Holding részesedést szerzett a Waberer’sben, ezzel a fuvarozócég nagytulajdonosa lett. A Budapesti Értéktőzsde oldalán található tájékoztatás szerint a Waberer’s-ben jelenleg a Jellinek Dániel érdekeltségébe tartozó Trevelin Holding Zrt.-nek 28,88 százalékos tulajdonrésze van.

Az Indotek Group a Waberer’s részvényeinek 15 százalékát a MOL Nyrt. 100 százalékos leányvállalatának, a MOL Vagyonkezelő Kft.-nek értékesíti, amennyiben a vonatkozó engedélyek megszerzése ezt lehetővé teszi.

A Waberer’s másik nagytulajdonosa Tiborcz István, illetve az érdekeltségei, a BDPST Csoport tagjai. A csoporthoz tartozó Merkport Zrt.-nek 49,64 százalékos tulajdonrésze van a fuvarozócégben, a szintén a cégcsoporthoz tartozó Geraldton Invest Zrt-nek pedig 2,11 százaléka. Tiborcz István Ferencnek, mint a BDPST Csoport irányító tulajdonosának neve mellett pedig 0,26 százalékos tulajdoni hányad szerepel a BÉT honlapján. A közkézhányad 19,11%.

Év elején írtuk, hogy a BDPST megvette a Geraldton Invest Zrt. holdingcéget, amelynek közvetett érdekeltségében áll a Gellért Szálló. Az adásvétel előtt a Geraldtont jóformán kiürítették. Jellinek közölte, hogy a szállodán kívül említésre érdemes vagyonelem csak a körülbelül 2,5 százaléknyi Waberer’s részvény volt benne. Ez azt jelenti, hogy Tiborcz István érdekeltsége ennyivel nőtt a kamionos logisztikai társaságban.

A Mol közleménye alapján a két hazai tőzsdén jegyzett nagyvállalat jelenleg is számos területen működik együtt: a Waberer’s több helyszínen nyújt komplex logisztikai szolgáltatást a MOL-nak, míg a magyar olajvállalat többek között üzemanyagot, kenőanyagokat értékesít a Waberer’s számára, amivel mind a nemzetközi fuvarozás, mind a belföldi disztribúciós tevékenység területén stratégiai beszállítónak számít. A Waberer’s Csoport, mint Magyarország piacvezető komplex logisztikai szolgáltatója 2006 óta segíti különböző szolgáltatásokkal a hazai olajvállalatot, így többek között a százhalombattai Dunai Finomító üzemben, ahol három nagyobb raktárt üzemeltet, valamint részt vesz a MOL Csoporthoz tartozó pozsonyi Slovnaft finomító logisztikai kiszolgálásában is. Az együttműködést tovább bővítve, idén októberétől a Waberer’s leányvállalata az MPK MOL Petrolkémia részére termelési logisztikai szolgáltatásokat is végez Tiszaújvárosban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik