Gazdaság

Aggasztó hírek Magyarország gázellátásáról: veszélyben a Török Áramlat működtetése

Lakos Gábor / 24.hu
Lakos Gábor / 24.hu
A csütörtöki 358 millióról a pénteki napra 163 millió kilowattórára zuhant a szállítási menetrend a Török Áramlat Strandzsa 2–Malkoclar belépési pontján. A gondok hátterében az állhat, hogy a vezetéket karbantartó holland cég kivonul az orosz piacról – értesült a portfolio.hu.

A csütörtöki 358 millióról a pénteki napra 163 millió kilowattórára zuhant a szállítási menetrend a Török Áramlat Strandzsa 2–Malkoclar belépési pontján, amely vezetéken az orosz Gazprom közvetlenül szállítja a gázt Bulgáriába – írja a portál.

Az orosz–ukrán háború kitörése óta messze ez a legalacsonyabb érték.

A portál szerint 358 millió kilowattóráról, tehát 34 millió köbméterről holnap 163 millió kilowattórára, azaz 15,5 millió köbméterre, vagyis kevesebb mint a felére zuhant a nominálás. Ez a legalacsonyabb nominálási adat a háború kitörése óta, májusban napi 190 millió kilowattóra (kWh) körül járt átmenetileg az érték.  Egyelőre nem tudni, hogy mi áll a jelenség hátterében, de figyelmet érdemel, ugyanis Magyarországra ezen a vezetéken keresztül érkezik az orosz gáz döntő része, évi 3,5 milliárd köbméter,

A portál magyarázata szerint a jelenség összefüggésben állhat azzal, hogy a gázvezeték tengeri szakaszának karbantartási szolgáltatásaiban jelentős szerepet játszó holland Smit Lamnalco arra készül, hogy távozik az orosz piacról az uniós szankciók nyomán, és a jövőbeli szerződések hiányában. Mindez komoly következményekkel járhat, különösen a Török Áramlat gázvezeték működtetése szempontjából.

A szakmai kompetenciák esetleges elvesztése és az infrastruktúra biztonságát fenyegető eszközhiány aggodalomra ad okot, hogy meddig működtethető biztonságosan a magyar gazdaság ütőere.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik