Gazdaság

MÁK: csak a februári kifizetéstől emelkedik a minimálbértől függő ellátások maximuma, például a gyedé

Róka László / MTVA
Róka László / MTVA

Kiadta a Magyar Államkincstár tájékoztatóját a társadalombiztosítási kifizetőhelyek részére a minimálbér, illetve a garantált bérminimum változásával összefüggésben. Mint ismert, a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról szóló kormányrendelet szerint

  • a minimálbér a teljes munkaidő teljesítése esetén 2023. december 1-jétől havi 266 800 forint,
  • a garantált bérminimum a teljes munkaidő teljesítése esetén 326 000 forint.

A kormányrendelet kimondja, hogy e rendelet rendelkezéseit első alkalommal a minimálbér vagy a garantált bérminimum összege alapján meghatározott, 2024. január hónapjára járó juttatások, támogatások, ellátások megállapításánál, valamint a korhatár előtti ellátás és a szolgálati járandóság 2024. évi szüneteltetése esetén kell alkalmazni. Ez azt jelenti, hogy a 2023. december hónapra megállapított ellátásoknál a minimálbér még 232 000 forint, a garantált bérminimum 296 400 forint valamennyi, újonnan megállapításra kerülő ellátás esetében, amelyek naptári napi alapját a minimálbér vagy a garantált bérminimum függvényében kell meghatározni.

Így csak abban az esetben lehet az ellátás naptári napi alapját a 266 800, illetve a 326 000 forint alapján megállapítani, ha az ellátásra való jogosultság megnyílására 2023. december 31. napját követően kerül sor.

A gyermekgondozási díj (gyed) maximális összege a minimálbér kétszeresének 70 százaléka lehet, azaz 373 520 forintra emelkedik a január hónapra szóló februári kifizetéstől. A minimálbértől függ még a táppénz maximuma is, ami legfeljebb 17 787 forintra emelkedhet, valamint a gyermekek otthongondozási díja (gyod), ami havi 266 800 forintra emelkedik, továbbá az álláskeresési járadék összege, ami legfeljebb napi 8 893 forint lehet, ezek szerint szintén csak a januárra szóló februári kifizetéskor.

Kapcsolódó
NAV: az adókötelezettségek is változhatnak a decemberi minimálbér-emelés miatt
Szja, szocho, tb-járulék, efo, rehabilitációs hozzájárulás, ekho.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik