Gazdaság

Ekkora büntetéssel sújt a csok plusz, ha elmarad a gyermekvállalás

MTVA/Bizományosi: Róka László
MTVA/Bizományosi: Róka László

Ha sikertelen lesz az első gyermekvállalás, a jelenlegi hozamkörnyezetben akár 16 millió forintos büntetés is sújthatja azokat a fiatal házaspárokat, akik felveszik a csok plusz maximális, 50 milliós összegét 20 éves futamidő mellett, írja a Portfolio.

A lap cikkében emlékeztet, ha az új konstrukció felvétele mellett mégsem sikerül teljesíteni a gyermekvállalást a rendeletben előírt határidőig, annak két következménye lehet pénzügyi értelemben. Az egyik, hogy a kamattámogatás és ezzel a legfeljebb 3%-os fix kamatozás lehetősége a határidő lejártát követő naptól megszűnik, és a kamat a törlesztőrészlettel együtt megemelkedik, a másik, hogy a határidő lejárta után 120 napon belül vissza kell fizetni az addig igénybe vett kamattámogatás összegét az igénybevétel napjától számított, a jegybanki alapkamat 5 százalékponttal megemelt mértékének megfelelő kamattal növelten.

A lap számításai szerint ha ez a büntetés a jelenlegi hozamkörnyezetben éri el az adóst, akkor a hitel kamata 3 százalékról 9,29 százalékra emelkedik, ami mindegyik hitelösszeg esetén 62%-os emelkedést jelentene a havi teherben a második évtől fizetendő normál törlesztőrészlethez képest. Megjegyzik: alacsonyabb hozamkörnyezetben természetesen kisebb lenne az emelkedés. És ehhez még hozzájönne a kamattámogatás visszafizetése is.

A cikk elején említett példánál maradva egy 50 milliós, 20 éves csok plusz hitelre tehát az gyermekvállalás elmaradása esetén a jelenlegi kamat- és hozamkörnyezetben 16 millió forintot kell visszafizetni, a második-harmadik gyermek elmaradása esetén pedig 13, illetve 3 millió forintot. A Portfolio elemzése szerint a csökkenés oka az első gyermekhez képest az, hogy a kamattámogatás összege az idő előrehaladtával a tőketartozással együtt csökken, másrészt, hogy ezt a csökkenést a második gyermektől a hitel-elengedés felgyorsítja.

Kapcsolódó
Fordulatot hozott a csok plusz a lakáspiacon
A csok plusz bejelentése óta megállt az eladó lakóingatlanok iránti érdeklődések számának csökkenése,

Ajánlott videó

Olvasói sztorik