Gazdaság

Fordulatot hozott a csok plusz a lakáspiacon

MTVA / Bizományosi: Jászai Csaba
MTVA / Bizományosi: Jászai Csaba

A csok plusz bejelentése óta eltelt 31 napban megállt az eladó lakóingatlanok iránti érdeklődések számának csökkenése, éves alapon pedig keresletnövekedés is tapasztalható – ez olvasható az ingatlan.com legfrissebb elemzésében, amely a lakástámogatási rendszer átalakításával járó piaci változásokat mutatja be.

A korábbi várakozásainknak megfelelően a vissza nem térítendő támogatással igénybe vehető nagyvárosi csok év végi búcsújáról, valamint a jövő évtől elérhető csok pluszról szóló bejelentése élénkülést hozott a lakáspiacon. Szeptemberben még csökkent, de az október végi miniszteri bejelentés óta 2 százalékkal erősödött a kereslet az eladó lakások és házak iránt éves összevetésben. A bejelentést megelőző időszakhoz képest stagnált az érdeklődések száma, ami egyben azt is jelenti, hogy a csok plusz meghosszabbította a kora őszi ingatlanpiaci szezont is. A korábbi évek tapasztalatai alapján ugyanis október végétől kezdve a kereslet jellemzően havonta 5–10 százalékkal csökken, de 2023 kivételt jelentett ebből a szempontból is

– idézi a közlemény Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjét.

Az adatok arra utalnak, hogy nem csak a csok pluszos vevőjelöltek élénkítették a keresletet, hanem azok is, akik az idei évben szeretnék még kihasználni a csok támogatást és az ahhoz kapcsolódó extra kedvezményeket. A jelenleg érvényben lévő csok igényléshez kapcsolódó vissza nem térítendő állami támogatás, az illetékmentesség vagy az új lakások vásárlásához kapcsolódó áfa visszatérítés elérhetősége jövőre ugyanis megszűnik a nagyvárosokban.

Balogh László közölte azt is, hogy rendhagyó a mostani helyzet, a keresletnövekedés általában áremelkedéssel párosul, de most ez nem látszik az adatokból.

Az év hátralévő részében bizonyos esetekben árcsökkentő hatása is lehet a keresletélénkülésnek. Aki még idén szeretne a nagyvárosi csokot kihasználva továbbköltözni, azt egyre jobban szorítja az év végén lejáró határidő. Ezeknek a lakásvásárlóknak ugyanis legfeljebb négy hetük marad arra, hogy eladják a meglévő lakóingatlanukat, kiválasszák a következő otthonát, és benyújtsák a csok-igénylést. A szoros határidő miatt a lakáseladóknak nagyobb mozgásteret jelent az alkuban az is, hogy a következő otthonuk megvásárlása során még számolni tudnak az idén elérhető kedvezményekkel

– tette hozzá az ingatlan.com szakértője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik