Gazdaság

Nem mindegyik családtámogatás számít be a nyugdíjnál

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Az Adó.hu azt nézte meg, hogy a négy családtámogatási ellátás közül melyik számít be a nyugdíjnál és melyik nem.

Gyes, gyet

Mint írják, gyermekgondozási támogatásként a gyermekgondozást segítő ellátás (gyes), és a gyermeknevelési támogatás (gyet, „főállású anyaság”) állapítható meg, amelynek összege fő szabályként megegyezik a szociális vetítési alappal (havi bruttó 28 500 forint). Kitérnek arra is, hogy ezeket az ellátásokat kik, milyen helyzetben, mikortól meddig, milyen feltételekkel vehetik igénybe.

Aztán rátérnek a gyermekgondozási támogatások és a nyugdíj kapcsolatára. Mint írják, a gyes összege után nyugdíjjárulékot kell fizetni, így annak időtartama nyugdíjra jogosító szolgálati idő. Illetve a nők negyvennél a gyes időtartama jogosultsági időt jelent gyermeknevelési időként. A cikkből kiderül az is, hogy az öregségi nyugdíj alapját képező havi átlagkereset meghatározásánál a gyes összegét csak akkor kell figyelembe venni, ha az az igénylőre kedvezőbb.

A gyermeknevelési támogatás (gyet) a három vagy több gyermeket nevelő családok részére nyújt segítséget a gyes leteltét követő időszakban. Az ellátást az apa is igénybe veheti, ezért nem helytálló a „főállású anyaság” elnevezés – jegyzik meg. A gyermeknevelési támogatás összege is azonos a szociális vetítési alap összegével és abból is levonnak  nyugdíjjárulékot, ezért a gyet időtartama is nyugdíjra jogosító szolgálati időnek minősül, és ugyancsak beszámít a nők 40-nél (gyermeknevelési időként). Abban is hasonlít a gyesre, hogy az öregségi nyugdíj alapját képező havi átlagkereset meghatározásánál a gyet összegét is csak akkor kell figyelembe venni, ha az az igénylőre kedvezőbb.

A másik két családtámogatási ellátás a családi pótlék és az anyasági támogatás, azonban ezek nem állnak kapcsolatban a nyugdíjjal, így nem vehetőek figyelembe a nyugdíjszámításnál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik