Gazdaság

Örülhetnek Varga Mihályék: hatalmas befizetés érkezik az MVM-től

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Rendkívüli bejelentést tett az MVM Zrt., ugyanis jelentős méretű, 309 milliárd forintos osztalékelőleget fizet november végéig az idei nyeresége terhére az állami költségvetésbe. A befizetést nagyrészt az eredményes külföldi működés teszi lehetővé. A szokatlan lépés érdemben segítheti az elszaladt költségvetési hiány idei lefaragását, illetve a reptérvásárlási tervek megvalósítását, hiszen a GDP mintegy 0,4 százalékáról van szó – értékelnek a portfolio.hu-n.

A Budapesti Értéktőzsde és az MVM oldalán is megjelent közleményből az derült ki, hogy az MVM Csoport november 24-én úgy döntött, hogy az MVM Zrt. 309 milliárd forint osztalékelőleg kifizetést teljesítsen az egyedüli részvényes – vagyis a magyar állam – részére 2023. november 30-ig.

A portál szerint az MVM befizetés célja nyilvánvalóan az idei költségvetés helyzetének javítása. A 309 milliárd forintos bevétel nem csak a pénzfogalmi szemléletű hiányt javítja (és egyben tovább javítja a ferihegyi gigaüzlet finanszírozási hátterét), hanem az eredményszemléletű mutatót is szépíti. A GDP-arányos deficitmutató mintegy 0,4 százalékponttal lehet kisebb az MVM-ügylet hatására.

A büdzsé elcsúszására azonban jellemző, hogy a megemelt 5,2 százalékos hiánycél jó eséllyel még így sem teljesül. Október elején ugyanis voltak olyan elemzői vélemények, hogy pótlólagos kiigazító lépések hiányában 7 százalék felett is lehet az idei deficit. A hivatalos 5,2 százalék és a 7 százalék körüli piaci várakozások között a GDP arányában legalább 1,8 százalékos költségvetési elcsúszás van, ez a mostani MVM-befizetés ennek az elcsúszásnak egy részét kezeli 0,4 százalékponttal. Vagyis az idei, jelentős elcsúszásban lévő költségvetés számára egy új és váratlan bevételi forrás,

de mértékét tekintve szépségtapasznak mondható.

– értékel a portfolio.hu.

A bejelentés azután érkezett, hogy az MVM szeptemberben azt közölte: az első félévben 209 milliárd forintos konszolidált adózott eredményt ért el főként a külföldi versenypiaci szegmens eredményének köszönhetően. A jelek szerint ez az eredményes külföldi gazdálkodás a továbbiakban is folytatódott és ezért tud most 309 milliárdos osztalékelőleget befizetni az állam felé a cégcsoport.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik