Gazdaság

A kormány cáfolja, hogy péntekig ki kell fizetni a Budapest Airport vételárát

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

A Telex vasárnap írta meg, hogy a magyar államnak december elsejéig, vagyis jövő hét péntekig kellene átutalnia a Budapest Airport 51 százalékáért járó vételárat.

Ugyan a magyar Erste 15 százalékos részének, valamint két hazai biztosító, az Alfa (korábban Aegon) és az Union 35-35 százalékos részének eladása úgy lett időzítve, hogy az abból befolyó összeget a reptérre lehessen költeni, ám ez utóbbi ügylet bonyolultabb, és ha még időben be is folyik a pénz, szükség lenne további összegekre, akár devizakötvény-kibocsátással, akár a reptérvásárlásban részt vevő francia cég, a Vinci Airports hitelével. Az állam 51 százalékos részesedése mellett a 13 országban 65 repülőteret működtető Vincié lenne a Budapest Airport 49 százaléka, és a menedzsmentjogokat is birtokolná.

Az MTI-ben megjelent közleményben a Gazdasági Minisztérium azonban azt írja, a Budapest Airport visszavásárlása kapcsán „megalapozatlan és hamis állítások jelentek meg a magyar sajtóban”.

Teljesen hamis az az állítás, hogy december elsejéig fizetési kötelezettsége lenne a magyar államnak a visszavásárlási ügylet vonatkozásában

– fogalmaztak.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleménye szerint a reptér visszavásárlásával kapcsolatos tárgyalások ütemezetten, az együttműködés jegyében és megfelelően haladnak a partnerek között. Ugyanakkor az előzetes megállapodásnak megfelelően a felek nem kívánnak több információt megosztani annak érdekében, hogy az üzleti érdekek ne sérüljenek, a tárgyalások zavartalanok maradhassanak és sikeresen zárulhassanak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik