Gazdaság

A brutális gázszámlák után kamu gázszámlát kaphat. Ne dőljön be!

Getty Images
Getty Images

Meglepődött olvasónk, mert céges e-mail címére kapott „EMLÉKEZTETO 2 nap múlva lejáró földgázszámláról” tárgyú levelet a noreply@mvmnext.hu e-mail címről. Pedig céges e-mail címét sosem használja magánügyben. Viszont gondban volt, mert túlságosan eredetinek tűnt a levél. Mutatjuk, hogyan nézett ki.

Óvatos ember lévén nem kattintott a „Befizetem bankkártyával” gombra. Aztán megnézte a legutóbb az MVM-től kapott gázszámláit, és azt látta, hogy nem stimmel sem az összeg, sem a fizetési határidő, sem az azonosító számok. Ez meggyőzte arról, hogy hiába érkezett valóban MVM-esnek tűnő e-mail címről az értesítő, hiába stimmel a feltüntetett számlaszám, jól tette, hogy nem kattintott.

Olvasónktól több mint 17 ezer forintot próbáltak legombolni. De ha felbátorodnak a csalók, és követik az MVM számlázási gyakorlatát, akkor azt sem lehet kizárni, hogy ők is brutális, akár százezres összegű kamu számlák befizetését kérjék. Nem árt tehát a fokozott óvatosság.

Szerencsére több olyan jól beazonosítható részlet is van az e-mailben, ami azt jelzi, hogy a hasonló számlaértesítő hamis, csalók állhatnak mögötte.

  • Ékezethibák a címben, és a szövegben is. Feltesszük, az MVM nem küldene ilyen levelet.
  • Ellentmondás a levél tárgya (emlékeztető 2 nap múlva lejáró földgázszámláról) és címe, illetve tartalma között (értesítés új földgázszámláról). Ha a számla új, akkor két napnál több idő van a kifizetésére, és nem küldenek rögtön fizetési emlékeztetőt.
  • Az MVM egyébként tudomásunk szerint nem küld a befizetés előtt fizetési emlékeztetőt. (Kerestük a szolgáltatót is ezzel kapcsolatban, de a cikkünk megjelenéséig nem válaszolt.)

És valóban az is gyanús lehet, ha a céges e-mail címre kapunk ilyen levelet, ha azt nem használjuk magáncélra.

Jól tette olvasónk, hogy megnézte, milyen gázszámlát kapott legutóbb, így kiderült számára, hogy amiről értesítést küldtek, az nem lehet valós.

Amit még érdemes megnézni az ilyen típusú leveleknél, hogy mit ír ki a monitor/kijelző a bal alsó sarokban, ha a linkek, befizetésre buzdító gombok fölé visszük finoman a kurzort. Ez az egyszerű mozdulat ugyanis felfedi, ha csalókkal van dolgunk. Ennél a levélnél három hamis link van, a „Befizetem bankkrátyával”, az „ide kattintva” és a „Gyakori kérdések oldalunkon” – ha ezek fölé visszük a kurzort, mindháromnál azt láthatjuk a monitor vagy kijelző bal alsó sarkában, hogy https://cutt.ly/TwUR6FCq, amiből egyértelmű, hogy biztosan nem az MVM odalára mutatnak, vagyis kamu a levél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik