Gazdaság

Portfolio: átalakítja a rezsicsökkentést a kormány

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Olyan reformot vállalt a magyar kormány az Európai Bizottság felé 2025 végéig, amely lehetővé teszi a „lakossági fogyasztók és mikrovállalkozások számára, hogy az egyetemes szolgáltatási szerződés mellett önkéntes villamosenergia-vásárlási szerződést is kössenek dinamikus árképzéssel” – vette észre a Portfolio a brüsszeli testület csütörtökön nyilvánosságra hozott értékelő anyagában. A kormány azért vállalta be a rezsicsökkentés átalakítását, mert az Európai Bizottság csak abban az esetben fogadja el bármely tagállam frissített helyreállítási tervét, ha az kellően teljesíti egyes országoknak megfogalmazott országspecifikus ajánlásokat. Az Európai Tanács által júniusban elfogadott, Magyarországnak szóló ajánlásában pedig a rezsicsökkentési rendszer átalakítását is szorgalmazták.

A Portfolio cikke szerint a kormány vállalása a gyakorlatban azt jelenti, hogy lehetőséget biztosít a lakossági és a mikrovállalati körnek, hogy a rezsivédett ellátás mellé önkéntes alapon olyan szerződést is köthessen energiakereskedővel, amelynek során dinamikusan árazott villamos energiához juthat. A cikk szerint az éves átlagfogyasztási sávig benne maradhatnának a háztartások a rezsivédett körben, és az afelett vételezett mennyiségnél lehet akár jócskán spórolni az áramköltségeken.

Ahogy arról csütörtökön mi is beszámoltunk, az Európai Bizottság jóváhagyta a kormány augusztusban beadott módosítását a helyreállítási és ellenállóképességi eszközre, így mintegy 1 milliárd eurónyi uniós előleg érkezhet Magyarországnak a RePowerEU program fejlesztéseire.

Kapcsolódó
1 milliárd eurónyi előleg érkezhet az EU-tól Magyarországra
Ha az uniós pénzügyminiszterek is jóváhagyják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik