Gazdaság

Kórházi fekete péntek: rekordmagasra duzzadt az adósság

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Soha nem volt még ekkora a kórházak adóssága október végén, mint most – írta az Economx.hu. A legfrissebb adatok szerint a kórházi adósságok elérték a 125 milliárd forintot a szeptember végi 110 milliárd forint után, ami jelentős emelkedés.

Egy hónap alatt tehát 15 milliárd forinttal nőtt az intézmények kintlévősége, és ez rosszabb, mint amire számítottak az orvostechnikai beszállítók – mondta a portálnak az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára, Rásky László. December végére a tartozásállomány meghaladhatja a 135 milliárd forintot is.

A jelentős emelkedés mögött az állhat szerintük, hogy az év vége felé már számítanak a kórházak az adósságrendezése, ami idén már meg is jelent a Magyar Közlönyben. E szerint 90 milliárd forint összegben kórházkonszolidáció keretében rendezik az intézmények adósságát a költségvetésből. Ilyenkor a kórházak gyűjtögetik a számláikat – fogalmazott a portálnak Rásky László. Amelyik intézmény korábban rendezte a számlái egy részét, az október vége, november eleje felé rendszeresen nem fizet már a beszállítóknak, gyűjtögeti az adósságot.

A Magyar Államkincstár (MÁK) október végi adatai szerint – ebben az adatban nincsenek benne a modellváltó orvosegyetemek – a kórházak adóssága, 95,5 milliárd forint volt, a szeptember végi 82,5 milliárd forinthoz képest. Ez alapján is 13 milliárd forinttal nőtt a kórházak adóssága.

Kapcsolódó
Ujhelyi: A kormány egy éve nem fizet a kórházi beszállítóknak
A politikus szerint a Vodafone árának egyhatodából rendezhető lenne a kórházi adósság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik