Belföld

Ujhelyi: A kormány egy éve nem fizet a kórházi beszállítóknak

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
A politikus szerint a Vodafone árának egyhatodából rendezhető lenne a kórházi adósság.

Tény, hogy a magyar állam – vagyis a kétharmados, korlátlan döntési lehetőséggel bíró magyar kormány – által működtetett egészségügyi intézmények nagyjából egy éve nem fizetnek már a beszállítócégeknek; a felhalmozódott adósság összege már eléri a rekordnak számító százmilliárd forintot. Hogy mindenki értse: azoknak a cégeknek nem fizetik ki a számláit az állami kórházak, amelyek a mindennapi működéshez, a gyógyításhoz, a műtétekhez, vagyis a magyar emberek életének megmentéséhez szükséges eszközöket hozzák.

Ezt Ujhelyi Isván EP-képviselő írja heti nyílt levelében.

A brüsszeli mandátumát MSZP-sként szerző, aztán a pártból kilépő, jelenleg az általa alapított Esély Közösséget vezető politikus arra jut, hogy a rendszer alkalmatlan hosszútávú megoldást találni a kórházi adósságállomány újratermelődésére.

Ujhelyi szerint a kórházi adósság folyamatos visszatermelődésének oka az Európai Unióban rekordalacsony állami finanszírozás, a kormányzati érzéketlenség és nemtörődömség, valamint a folyamatos gazdasági válságok hatásai.

A politikus állítja: „Ahogy a tanárok esetében sem érzik fontosnak, hogy saját forrásból megoldják a régóta kijáró és tisztességes béremelést, úgy az egészségügy esetében sem érzik, hogy felelősségük és kötelességük lenne nemzetstratégiai prioritásként kezelni az ellátórendszer kiemelt finanszírozását és rendbetételét. A Fidesz-kormány számára a nyerészkedés a nemzetstratégiai (valójában csak NER-stratégiai) prioritás: ezért vesznek többszázmilliárd forint közpénzből mobilcéget és terveznek több mint ezermilliárdos ajánlattal még repülőteret is vásárolni. Egyszerű matematikai számolásból látjuk, hogy például a Vodafone vételi árának egyhatodából (!) rendezni lehetne a jelenlegi kórházi adósságot és akkor nem kellene azon aggódni: mikor dőlnek be és állnak le a beszállítók, ezzel veszélybe sodorva az ellátásbiztonságot.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik