Gazdaság

Jó hír: olcsóbb lehet idén a karácsonyi hal, mutatjuk, melyik mennyibe kerülhet

Schumy Csaba
Schumy Csaba
  • A tavalyinál kedvezőbb körülmények hatására
  • a termelők idén 10-12 százalékkal tudták csökkenteni a haltermékek árát, így
  • amennyiben ezt a kedvezményt a kereskedelmi láncok is érvényesítik az áraikban,
  • a családok idén olcsóbban juthatnak majd hozzá az ünnepi halhoz.

Az Agroinform.hu felmérése szerint a lakosság 80 százalékának karácsonyi asztalán idén is jelen lesz a hal.

A takarmányárak jelentős csökkenése, illetve a tavalyinál csapadékosabb időjárás kedvezően hatott a hazai halgazdaságok működésére. Noha a munkaerő és az energiahordozók költségei idén tovább emelkedtek, a termelők a tavalyinál 10-12 százalékkal olcsóbban tudják adni a halat a kereskedőknek – ez az árcsökkenés pedig várhatóan a fogyasztói árakban is érvényesülhet majd. Ennek megfelelően

  • az élőponty ára kilogrammonként 1800-2200 forint között alakul majd,
  • a szeletelt ponty 3500-4000 forint közötti összegbe kerül majd.
  • Az afrikai harcsa filéjéért 4000 forint körüli összeget kérhetnek majd a kereskedők, míg
  • a filézett szürke harcsa kilójának ára 7500-8000 forint között alakulhat az idei szezonban, valószínűsítik.

A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal) elnöke, Dr. Németh István a portál kérdésére elmondta, hogy a hazai haltermelés mintegy 80 százalékát kitevő pontyból az ellátás a karácsonyi szezonban bőven fedezi a hazai keresletet, az itthoni piacon kívül exportra is jut belőle. Bár lassan növekszik, az egy főre jutó halfogyasztás nemzetközi összehasonlításban továbbra is igen alacsony, 6,5–7 kilogramm, melynek több mint a harmada továbbra is a karácsonyi szezonra koncentrálódik, A szakember szerint nem érdemes az utolsó pillanatig várni, december első napjaitól már meg lehet vásárolni a karácsonyi halat – néhány hetes fagyasztás nem okoz romlást a hal minőségében.

Karácsonyi halkörkép

A portál olvasói körében végzett felmérés szerint a karácsonykor halat fogyasztók 85 százaléka pontyot dolgoz fel, de 32 százalékuk harcsát is vásárol a karácsonyi menühöz. Az afrikai harcsa is kelendő ilyenkor (13%), és jól fogy a busa és a lazac (11-11%) is. A halból főként – az esetek 81 százalékában – halászlé készül, de a rántott hal is nagyon népszerű (65%). Roston elkészített vagy grillezett halat a családok 15 százaléka eszik ilyenkor.

A karácsonyra szánt halat a legtöbben piacon, állandó vagy alkalmi halasstandon (40%), illetve szupermarketekben (30%) vagy vásárolják. Emellett fontos beszerzési forrás a saját, vagy ismerős horgász fogása is (17%). További számottevő forrás az éttermek karácsonyi menü-szolgáltatása (10%), amit szintén évről évre egyre többen vesznek igénybe.

A felmérésben részt vevők 41 százaléka azt jelezte, hogy a havi gyakoriságnál ritkábban fogyaszt halat. A válaszadók 37 százaléka a magas árat jelölte meg a hal étrendből való mellőzésének okaként, 24 százalék említette a minőségi halhoz való nehéz hozzájutást, míg 21 százaléknyian a családi szokásokat jelölte meg a fő oknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik