Gazdaság

Eltűnik a banki ajánlatokból egy tavaly óta fontos elem

MTI Fotó: Kovács Tamás
MTI Fotó: Kovács Tamás
Tavaly októberben megjelentek, idén novemberben eltűnhetnek a banki betétlekötési ajánlatokból a kétszámjegyű kamatok. Ugyanakkor a BiztosDöntés.hu szakértői szerint év végén nagy eséllyel lesz olyan bank, amely az infláció feletti (reál)kamatot ajánl ügyfeleinek.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően, 75 bázisponttal, 11,5 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamat mértékét. Ezzel a közeljövőben – alig egy éves együttélés után – ismét elbúcsúzhatunk a kétszámjegyű betéti ajánlatoktól – idézi a portál közleménye Gergely Pétert.

A BiztosDöntés.hu szakértője arra hívta fel a figyelmet, hogy 13 hónapja, 2022 októberében jelentek meg az első kétszámjegyű betéti kamat-ajánlatok, azt követően, hogy a jegybank a forint védelme érdekében drasztikusan, 500 bázisponttal megemelte az irányadó kamatot. Ezt megelőzően a jegybank statisztikái szerint utoljára 2009. tavaszán voltak 10 százalék feletti ajánlatok elérhetőek a magyar bankrendszerben.

Viszlát kétszámjegyű kamat!

Miután a jegybanki kamatpálya csökkenő trendje egyértelmű, egy napot sem kellett várni arra, hogy eltűnjön a piacról a piacon októberben utolsó mohikánnak számító klasszikus betéti konstrukció, a Gránit Bank KamatMax Plusz betét évi 10,25 százalékos kamata. A 13 hónapos lekötésre meghirdetett betétet szerdától már csak 9,5 százalékos kamat mellett kínálja a bank.

Infláció feletti ajánlatok? Igen!

Ha el is tűnnek a két számjegyű ajánlatok, az infláció és a jegybanki alapkamat szintjének elválása miatt Gergely Péter szerint a következő hetekben lehet olyan bank, amelyik reálkamatot (infláció feletti betéti kamatot) kínálhat a befektetőknek.  Ugyanakkor a következő hetekben komoly mértékben tovább süllyed majd az infláció mértéke – az MNB decemberre 7 százalék alá csökkenő pénzromlással számol -, amely szintnél jelenleg több bank – Gránit, MagNet és Cetelem Bank – is magasabb kamatozású betéteteket kínál – emlékeztet Gergely Péter.  Az új kondíciós listák alapján jelenleg klasszikus betétben a Gránit Bank Gránit KamatMax Plusz betétje kínálja a legmagasabb, 9,5 százalékos éves kamatot – 13 hónapos lekötésre.

Jöhetnek a kombinált termékek

Fontos ugyanakkor látni a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint azt, hogy a következő hónapokban tere nyílhat annak is, hogy több pénzintézet is olyan kombinált betét ajánlatokkal jelenik meg, ahol az elhelyezett pénzösszeg egyik felére kínálnak kiemelkedő, ám rövid futamidejű – jellemzően 3-6 hónapos futamidejű, ám az aktuális alapkamat közeli (vagy akár azt meghaladó) kamatot, míg a pénz másik felét valamilyen értékpapír konstrukcióba, legtöbbször befektetési alapba kell helyezniük az ügyfeleknek.

Példaként az MBH Bank jelenleg kamatcsúcsot jelentő, a szerda reggeli kondíciós lista alapján még éves szinten 12 százalékot fizető MBH akciós 3 hónapos kombinált betétje szolgálhat: itt a magas kamatot 3 hónapra nyújtja a bank, a betétbe akkora összeget lehet elhelyezni, amekkora összeget az év végéig még nyitható, 2023-as Tartós Befektetési Számlára (TBSZ) befizet az ügyfél. Változatlanul él a hitelintézet fél évre évi 10-11 százalékos betétkamat ajánlata is a Prémium ügyfeleknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik