Gazdaság

Fordulat: már több elektromos autót adnak el, mint dízelest

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

A legfrissebb európai autóértékesítési statisztikák szerint az idén eddig több tisztán elektromos autó talált gazdára, mind dízel, miközben az autóeladások közel 17 százalékkal nőttek – írja keddi cikkében a Portfolio.

A portál felidézi, 15 hónapja folyamatosan növekszik az európai autópiac, októberben például 14,6 százalékkal 855 484 autóra nőtt az összeladás. Három nagy európai autópiacon is két számjegyű volt a emelkedés – a francián 21,9 százalék, az olaszon 20 százalék, a spanyolon 18,1 százalék – ehhez képest a német autópiacon csak 4,9 százalékkal nőttek az eladások. Európában egyedül a magyar piacon nem nőtt az értékesítés.

A gazdasági portál kiemeli, hogy októberben 36,3 százalékkal 121 808 darabra nőtt az elektromos autók eladása az Európai Unióban. Több országban, így Belgiumban, Cipruson, Csehországban és Dániában is több mint duplájára emelkedtek az eladások. Ebben a tekintetben Magyarország sem áll rosszul: közel kétszer annyi teljesen elektromos autót adtak el az idén, mint tavaly – az értékesítés 98 százalékkal nőtt.

Idén az Európai Unióban több elektromos autót adtak el, mint dízelt. A dízeles autók részaránya a tavalyi 16-ról 12 százalékra csökkent. Magyarországon az idén 10 százalékkal 11 ezer darabra esett az értékesítés, harmadannyi dízeles autót adnak el, mint benzinest. A dízeles autók részaránya idehaza 13-ról 12 százalékra csökkent – írja a Portfolio.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik