Gazdaság

„Ádám Zoltán nem politikai aktivista, hanem az egyetemi autonómia aktivistája”

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
Mintegy százan tüntettek csütörtökön este a Budapesti Corvinus Egyetem főépülete előtt azt követelve, hogy az intézmény vezetése bírálja fölül korábbi döntését, és helyezze vissza állásába a kirúgott Ádám Zoltán oktatót.

Szabó Lajos rektor úr úgy fogalmazott, hogy Ádám Zoltán egy pártaktivista, aki politikai céllal szivárogtatta ki az ügyet. Az igazság ezzel szemben az, hogy Ádám Zoltán az egyetemi autonómia aktivistája

– így fogalmazott az egyik felszólaló Ádám Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetemről (BCE) október végén azonnali hatállyal kirúgott oktató melletti, nagyjából százfős tüntetésen, amelyen nagyrészt az egyetem és Ádám hallgatóiból álló csoport gyűlt össze az egyetem Fővám téri főépülete mellett.

Adrián Zoltán / 24.hu

Az Corvinus volt docensét azt követően távolították el az egyetemről, hogy etikai vizsgálatot indított, mert kurzusának egyik hallgatója elvégezhetett egy vizsgát, amihez azonban Ádám szerint nem teljesítette a követelményeket, és ezért nem volt jogosult erre. Ádám szerint a diák szülei nyomást gyakoroltak az egyetemre, és a vezetőség mulasztása miatt történhetett meg az, hogy a vizsgálat során első fokon elmarasztalt rektorhelyettest és két dékánt másodfokon kivétel nélkül felmentették.

Sajtóhírek szerint az érintett hallgató szülei a történtek alatt érdemi Mol-részesedéssel rendelkeztek, miközben a Corvinust fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója. Az egyetem vezetőségének is van saját verziója a történtekről, és kitartanak amellett, hogy Ádám nem küldött el a vizsgálatok során tőle kért emaileket, amivel nem teljesítette a munkavállalói kötelezettségeit, illetve sértő hangnemben kommunikált feletteseivel, ezért jogosan rúgták ki.

A csütörtöki tüntetés szervezői szerint nem a Corvinus ellen, hanem annak érdekében gyűltek össze, és szeretnék miharabb visszaállítani az egyetem hírnevét, amit az ügy megrendített.

Adrián Zoltán / 24.hu

Elsőként egy elsőéves hallgató szólalt fel, aki arról beszélt, hogy Ádám Zoltán kirúgásával nagy fordulatot vett az egyetem élete, és mindez elsősorban is a hallgatókra van hatással, akik közül sokaknak van érzelmi kötődése Ádám pedagógiai munkájához. „Az egyetem, ami a hallgatói, oktatói eredményei által tudja megtartani a jó hírét, arra hivatkozik, hogy a döntéseit úgy hozza meg, hogy a diákjainak a legjobb legyen. Most mégis olyan döntést hoztak, amellyel mi mélyen nem értünk egyet” Ezért az Ádám ügye miatt létrejött Hallgatói Összefogás három követelést címez az egyetem vezetőségéhez:

  • „Kiállás az értékvédelem, a normavédelem és a szolidaritás értékei mellett!”

Ez az az értékrend, amit a szakszervezet korábban hangoztatott. Az egyetem nem lehet rossz értelemben vett vállalatszerű intézmény, az autokratikus vezetés elve helyett az egyetemi autonómia elvét kell érvényesíteni. A hallgatók, mint az egyetem jövőjének alakítói, álljanak ki az egyetemi autonómia és szólásszabadság mellett. Emellett az etikai ügyek mélyebb vizsgálatára, és megelőzésére van szükség. Követeljük, hogy az egyetemi vezetés lássa be, mennyire fontosak ezek az értékek, és tegyen esküt, hogy a diákok érdekeit helyezi előtérbe, amelynek részét képezi többek között az oktatójuk ügyének felülvizsgálata.

  • „Követeljük, hogy hozzák nyilvánosságra az Ádám Zoltán ügyéről szóló jegyzőkönyveket!”

Az egyértelmű bizonyítékok, amelyek alátámasztanák Ádám Zoltán ártatlanságát vagy elbocsátásának jogszerűségét meghatározónak bizonyulhatnak az egyetemen belüli igazságszolgáltatás számára.

  • „Harmadik követelésünket teljesen egyszerűen úgy fogalmazzuk meg, hogy vegyék vissza Ádám Zoltánt!”

Egy szintén elsőéves felszólaló arról beszélt, hogy Ádám az egyetem vezetőségének állításával szemben nem politikai aktivista, hanem az egyetemi autonómia aktivistája, és az etikai eljárás elindításával a Corvinus komolyan vehetőségét védte.

Ha a nemzeti nagytőke irányítása alatt álló egyetemi vezetés szerint ez pártaktivizmus, azzal csak beismerik, hogy az egyetemi autonómia aktuálpolitikai kérdéssé vált, és folyamatosan leépíti a kormányunk. Tisztán megmutatkozik most a Corvinus példáján, hogy milyen következményekkel jár az egyetemeink privatizálása

– fogalmazott. Valójában az egyetemi vezetés az, aki lejáratja saját magát és az intézményt azzal, hogy a munkavállalói jogokat, illetve a mi érdekeinket földbe tiporja, és bosszúból kirúgja Ádám Zoltánt, hogy mindenkinek egyértelművé váljon, hogy aki felszólal az egyetemi autonómia következetes leépítése ellen, az megkeserüli – mondta a hallgató.

Ádám Zoltán is beszédet mondott a demonstráción, és egy gazdasági elmélet példáján keresztül arról beszélt: „visszatérő élményünk az elmúlt években, hogy nincs remény az értékeink alapján kialakított hasznossági függvényeinket maximalizálni.” Sajnálja, hogy úgy tűnik, a hallgatói ezt élték meg az egyetemen az elmúlt hetekben, de azt gondolja, mindaddig,  amíg van olyan kollektív cselekvés, ami szembeszáll ezzel, addig van remény.

Adrián Zoltán / 24.hu

Befejezésül az egyik fiatal szervező azt mondta, hogy a hallgatói és oktatói szándék egyértelmű, a Hallgatói Összefogás kész az ügy mihamarabbi rendezésére, és most „a vezetőség oldalán pattog a labda” – utalt arra, hogy Ádámot a Corvinus közel kétszáz munkatársa nyilvános petícióban támogatta, és kiállt mellette a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete, valamint a követeléseik megfogalmazásával a hallgatóság is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik