Gazdaság

Kihagyják az őszi adócsomagból a másodállású vállalkozókat kötelezően megsarcoló részt is

Kovács Attila / MTI
Kovács Attila / MTI

A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által október 31-én benyújtott őszi adócsomagot vitatta meg november 14-én szerdán a Gazdasági Bizottság, és számos, a vállalkozók adózását megváltoztató rész elhagyásáról döntöttek. Így kimarad az adócsomagból az a passzus is, amely a realizált bevételtől függetlenül kötelező járulékfizetést írt volna elő 2025-től a másodállású vállalkozóknak. A minimálbér 30 százaléka után (úgynevezett diktált járulékalap) kellett volna az érintetteknek megfizetniük a tb-járulékot minden hónapban.

Ez – mint írtuk – több százezer vállalkozót hozhatott volna lehetetlen helyzetbe. A kötelező járulékfizetés főleg azoknak jelentett volna nehézséget, akiknek csak minimális bevételük keletkezik, vagy akár nincs is bevételük egy-egy hónapban. Ruszin Zsolt adószakértő a Pénzcentrumnak kifejtette, a diktált, azaz fiktív járulékalap bizonyítottan alkotmányellenes.

A Gazdasági Bizottság részletes vitát lezáró szerda esti bizottsági módosító javaslata alapján egyelőre nem vágnak bele a vállalkozói jövedelemadózás szerinti átalakításba, az összes ezzel kapcsolatos tervezett módosítást elhagyják az őszi adócsomagból. Így egyelőre kimarad a tervezetből a tevékenységet kezdő egyéni vállalkozók adókedvezménye is.

A Jobbik szerdai közleménye szerint meghátráltak a kormány képviselői a Gazdasági Bizottság ülésén, így az elnökhelyettesük, Potocskáné Kőrösi Anita által megfogalmazott, és Z. Kárpát Dániel által képviselt javaslat hatására egyelőre nem rónak ki a másodállásban dolgozók, illetve a nappali tagozatos hallgatói jogviszonnyal rendelkező vállalkozókra olyan extra sarcot, amely az érintettek számára havi több tízezer forintos pluszköltséget jelentett volna.

Kérdésünkre, mit is jelent pontosan „a kormány meghátrálása”, azt válaszolták, hogy az előterjesztő (a kormány képviseletében) a vita során elmondta, a beterjesztett adótörvénycsomag-javaslatból visszavonják a meghatározott egyéni vállalkozók társadalombiztosítási-járulék kötelezettségének változására tett indítványukat. A javaslatot egyeztetik majd szakmai szervezetekkel, és egy későbbi időpontban bocsátják újra vitára. Tehát 2025. január 1-jétől nem változik a legalább 36 órát meghaladó munkaviszonnyal, valamint nappali tagozatos hallgatói jogviszonnyal rendelkező (a tervezet szerint másodfoglalkozásúnak nevezett) egyéni vállalkozók járulékfizetési kötelezettsége.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik