Gazdaság

A külügyminisztérium szerint nem tudnak adatot adni a különleges orosz földgázkészlet beszerzéséről

Lakos Gábor
Lakos Gábor
Szijjártó Péter tavaly nyáron Moszkvából kürtölte világgá a hírt: a veszélyhelyzet miatt Magyarország a hosszú távú gázszerződésen felül is vásárol földgázt Oroszországtól – mint utólag kiderült, az akkori piaci áraknál sokkal drágábban. Egyelőre nem tudni, ki a felelős azért, hogy adatokat közöljön eme különleges földgázkészletet érintő háttérszámításokról, és a szerződés részleteiről.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2022. július 21-én, orosz kollégájával Szergej Lavrovval folytatott tárgylásai után jelentette be, hogy a kormány különleges földgázkészletet hoz létre Magyarország 1,2 milliárd köbméternyi stratégiai gázkészletén felül.

Az ügylet keretében a Magyar Szénhidrogén-készletező Szövetség (MSZKSZ) számára azt írták elő, hogy az MVM-en keresztül, hitelből 733 millió köbméternyi földgázt vásároljon a Gazpromtól. A hitel visszafizetésére a kormány 1,85 milliárd euró készfizető kezességet vállalt. A különleges földgázkészletet a kormány tavaly októberben 739 millió köbméterre, a jótállást pedig 2 milliárd euróra – mintegy 800 milliárd forintra – emelte.

Ez azt jelenti, hogy a MSZKSZ körülbelül az ország hosszú távú orosz gázvásárlási szerződésében meghatározott mennyiségen felül, 1141 forintos köbméteráron vásárolt biztonsági készletet. Lapunk korábbi cikkéből kiderül, hogy a földgáz havi átlagárát alapul véve, ennyire magas köbméterár sem az Európában irányadó holland gáztőzsdén (TTF), sem az orosz importgáz esetében nem fordult elő, még a tavalyi energiaválság folyamán sem.

Soós Lajos / MTI Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogadja hivatalában Szergej Lavrov orosz külügyminisztert 2021. augusztus 24-én.

Mi több, 2022 óta nagyot fordult a kocka: a földgáz piaci ára jelentősen csökkent. Az MSZKSZ közlése alapján ez idáig nem került sor a különleges földgázkészlet felhasználására, vagyis az a hazai gáztárolókban szunnyad. Számításaink szerint, amennyiben az MVM Zrt. az idén októberi gázárakon értékesítené tovább az energiahordozót,

akkor mintegy 650 milliárd forintnyi pénzügyi veszteséget kellene elkönyvelnie.

A 24.hu az ügylet kapcsán közadatigényléssel kereste meg a Külgazdasági és Külügyminisztériumot. Kérdéseink a következők voltak: egész pontosan mikor döntöttek arról, hogy a különleges földgázkészlet beszerzése szükséges Magyarország számára? Milyen számítások/árképlet alapján határozták meg a különleges földgázkészlet árszintjét? Mi az oka annak, hogy az jelentősen felülmúlta a piaci árakat? Milyen számítások alapján határozták meg a különleges földgázkészlet szükséges mennyiségét? Elérhetők-e a különleges földgázkészletre vonatkozó szerződések?

A hivatal válasza az volt: „ az adatigényléssel kapcsolatban az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 29. § (1) bekezdése alapján a feltett kérdései vonatkozásában tájékoztatjuk, hogy

a Minisztérium nem minősül a törvény 3. § 9. pontja szerinti adatközlő szervnek.

Azt ugyanakkor nem árulták el, hogy a különleges földgázkészlet beszerzése kapcsán melyik szervezet minősül adatközlő szervnek. Erről válaszlevelünkben megkérdeztük a minisztériumot, amint válaszolnak, frissítünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik