Gazdaság

Termékkritikus: Újra van igazi túró a Pöttyös Túró Rudikban

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu

A Termékkritikus videója szerint még májusban tett közérdekű bejelentést a Nébihnél, valamint a Szabolcs-Szatmár Vármegyei Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Főosztály felé, mert a Pöttyös gyártója az ízesített Túró Rudikban bizonyíthatóan ekkor már nem túrót használt, hanem általuk csak „Tejalapú rögös készítménynek” nevezett összetevőt, amely viszont nem nevezhető túrónak a Magyar Élelmiszerkönyv alapján. A Termékkritikus azt követelte, hogy a Túró Rudi nevű ikonikus édesség a jövőben túróból készüljön, amennyiben viszont nem túróból készül, úgy ne lehessen Túró Rudinak nevezni.

A videóban arra is kitér, hogy a hatóság a Pöttyös gyártójával szemben hatósági vizsgálatot, majd hatósági eljárást kezdeményezett, amelyet bírósági eljárás követett. A Pöttyös gyártója a sajtóbotrány kirobbanása után néhány nappal később elismerte, hogy tényleg változtatott a receptúrán, és már nem túróból készíti az ízesített, valamint a 0% hozzáadott cukorral készült Pöttyös Túró Rudikat. Közleményükben elmondták, tejport adtak a gyártás során az ultraszűrt tejhez, így készült a túróhoz hasonlító készítmény – tette hozzá.

Szeptember második felében még a Magyar Élelmiszerkönyv 15 főből álló, Tej és Tejtermék Szakbizottsága is összeült, hogy szavazzanak arról, hogy a túróban összetevőként a jövőben lehet-e tejpor. De mivel nemmel szavaztak, így nem történik módosítás a Magyar Élelmiszerkönyvben, így a „Tejalapú rögös készítménynek” nevezett készítmény feltehetőleg a jövőben sem nevezhető majd túrónak – jelentette ki.

Október végére azonban a boltokba kerültek az új termékcímkés Pöttyös Rudik, amelyekben már újra zsírszegény tehéntúró található, ezzel pedig a termékkritikus úgy véli, teljesült a követelése is: a magyarok visszakapták a valódi túróból készült Pöttyös Túró Rudikat.

Azonban fontos szerinte kiemelni, hogy két Pöttyös Rudi termék továbbra sem igazi túróból készül. A Pöttyös Rudikornis, valamint a Laktózmentes változat nem viselik a Túró Rudi nevet szerinte pontosan azért, mert nem túróból készülnek. Mivel a laktózmentes rudit a gyártó a weboldalon is csak „Pöttyös Rudinak” nevezi, ebből úgy véli, feltételezhető, hogy a hatóság az eljárás alatt kötelezte a helyes termékjelölésre, és azok javítására a gyártót.

Noha a Termékkritikus külön felhívta a figyelmet arra is, hogy a Pöttyös Guru termékekben sincs már túró, a gyártónak szerinte továbbra sem sikerült kijavítani a weboldalon közzétett információt, így a karamelles Pöttyös Gurunál még mindig azt hirdeti, hogy a termék túróból készül.

Az őszi adócsomagban a kormány áfacsökkentéssel kedvezne jövőre a Túró Rudinak.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik