Gazdaság

Varga Mihály javaslata a fiának is tetszeni fog – csökken a Túró Rudi áfája

MTI / Balázs Attila
MTI / Balázs Attila

2024. január elsejétől a tervek szerint 27-ről 18 százalékra csökken a Túró Rudi áfája – szúrta ki a Portfolio, miután a Parlament honlapjára kedden késő este felkerült az egyes adótörvények módosításáról szóló tervezet.

Ebben szerepel az is, hogy a kormány módosítja az Áfa törvény azon mellékletét, amely felsorolja a 18 százalékos, kedvezményes általános forgalmi adó kulccsal adózó termékeket. A Portfolio idézi a szöveget:

a desszert jellegű sajtkészítmény áfakulcsa az eddigi 27 százalékról 18 százalékra csökkenne 2024. január elsejétől.

A portál megjegyzi: úgy hajt végre áfakulcs-csökkentést a kabinet a következő évtől egy konkrét termékkör esetében, hogy előzetesen ezt egyáltalán nem jelezte, sőt, a pénzügyi tárca közleményében sem emelték ki ezt a részletet. A változtatás indoklása szerint „a besorolási rend alapján egyes, Élelmiszerkönyv szerinti desszert jellegű sajtkészítmények jelenleg is a 18 százalékos áfa mérték alá tartoznak, míg mások (2106 és 1806 vtsz. alá tartozóak) a 27 százalékos kulcs alá.” Az indoklás nevesíti is a népszerű édességet: a javaslat „a jogalkotói célnak megfelelően 2024. január 1-jétől ez utóbbi termékeket is, így például a túró rudit, a 18 százalékosos áfa kulcs alá sorolja.

A Portfolio érdekességként felidézi, hogy 2017 májusában Varga Mihály pénzügyminiszter a 2018-as költségvetés akkori beterjesztésekor a parlamenti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott lapunk tudósítása szerint, amikor az alapvető élelmiszerek áfacsökkentését sorolta, hogy lehetne folytatni a sort, és ha a gyermeke tudná, mi az az áfa, a Túró Rudi áfáját csökkentené.

Kiemelt kép: Túró Rudi készül a FrieslandCampina Hungária Zrt. mátészalkai tejüzemében a kapacitásbővítő beruházás átadásának napján, 2019. október 1-jén. MTI/Balázs Attila

Ajánlott videó

Olvasói sztorik