Gazdaság

Csütörtököt mondhat Orbán Viktor vétófegyvere Brüsszelben

Nicolas Economou / NurPhoto / AFP
Nicolas Economou / NurPhoto / AFP
Igen csekély eredménye lehet Orbán Viktor vétós zsarolásának Brüsszelben. Némi pénzt adna az EU, de még azzal is megkerülné a magyar kormányt – írja a Politico nyomán a Privátbankár.hu.

A Politico brüsszeli ügyekkel foglalkozó hírlevele szedte össze, mik is a legújabb hírek, szóbeszédek a Magyarországnak járó befagyasztott uniós pénzekkel kapcsolatban annak kapcsán, hogy az Európai Parlament költségvetési bizottsága kedden tárgyal ezekről.

A magyar kormány a szintén most tárgyalt, Ukrajnának szánt, 50 milliárd eurós csomag megvétózásának belengetésével próbálja rávenni az Európai Bizottságot, hogy oldja fel a források zárolását – olvasható a portálon.

Azonban az európai parlamenti képviselők többsége valószínűleg nem támogatna egy ilyen kompromisszumot, azt hangoztatva, hogy Magyarország nem teljesítette a jogállamisági és korrupcióellenes feltételeket. A közhangulatot ráadásul Orbán Viktor Vlagyimir Putyin orosz elnökkel történt kézfogása is még inkább Magyarország ellen fordította.

A tárgyalásokra rálátó források azt mondták a Politicónak, hogy az Unió valószínűleg felold valamennyi forrást – de messze nem az összeset.

Az Európai Parlament magyarországi jelentéstevői, Gwendoline Delbos-Corfield és John Morijn arról beszéltek, hogy támogatnák, ha a magyar egyetemeknek és kutatóknak járó forrásokat kifizetné az Unió. Ez többek között az Erasmus ösztöndíjakat is érinthetné.

Van egy olyan terület, ahol az EU jelzést küldhetne a magyar állampolgároknak arról, hogy őket támogatja… Vissza kellene állítani a tudományos kutatás és az Erasmus-források hozzáférhetőségét

– mondta Delbos-Corfield.

Azonban javaslatuk szerint a forrásokat az “állam által elfoglalt” oktatási intézmények, azaz az alapítványi formába kiszervezett egyetemek megkerülésével kellen folyósítani, ennek módja lehetne, ha felállna egy független intézmény Magyarországon, amely közvetlenül a kutatókkal és a diákokkal állna kapcsolatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik