Gazdaság

Szijjártó védelmébe vette a vendégmunkásokat és a BMW-t

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Debrecenben nagy vitákat kavart a BMW-gyárat építő külföldi vendégmunkások tömeges érkezése. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter most a haon.hu-nak adott interjújában elmagyarázta, hogy miért van szükség vendégmunkásokra Magyarországon.

„A debreceni BMW-beruházásnak kiemelkedő jelentősége van az „Invented in Hungary” szempontjából is, mert itt a német óriáscég olyat fog csinálni, amit máshol korábban még nem: itt kezdi meg a teljesen elektromos meghajtású járművek gyártását, tehát az elektromos átállási stratégiájának a szíve közepét helyezi Magyarországra. Úgy gondolom, hogy ez a Magyarországba, a magyar emberekbe és a magyar munkaerőbe fektetett legmagasabb fokú bizalom, hiszen a BMW ezzel a döntésével világossá tette, hogy a magyar emberek tudják majd a legjobban csinálni azt, amit a vállalat korábban még sehol máshol nem csinált” – magyarázta Szijjártó Péter, a Hajdú-Bihar vármegyei hírportálnak.

A lap felvetette, hogy a kormány október elején visszavonta a vendégmunkásokról szóló törvényt, hogy új törvényt alkotva a harmadik országból érkező munkavállalók hazánkba érkezését és tartózkodását tovább szigorítsa.

Márpedig indokolt a vendégmunkások jelenléte

„Azok, akik szabályszerűen, útlevéllel, egy hosszú kiválasztási eljárás után a megfelelő engedélyek birtokában, ideiglenesen jönnek Magyarországra dolgozni, ők nem migránsok, ők nem vágják át a kerítést a déli határon, nem lövöldöznek és őket nem afgán embercsempészek hozzák be Magyarországra. Ők azok az emberek, akiket magyarországi vállalatok a jogszabályban rögzített keretek között kiválasztanak, kiképeznek, engedélyt kérnek a foglalkoztatásukra, és egy meghatározott időre vendégmunkásként foglalkoztatnak hazánkban. Ennek a kettőnek az összekeverése egy olyan mértékű hazugság, amelyhez foghatót ritkán hord a hátán még a magyar ellenzéki politika is. A vendégmunkásokra azért van szükség, mert Magyarországon elértük a teljes foglalkoztatást: aki akar, az tud is dolgozni” – folytatta.

„Éppen ezért sok olyan Magyarországon működő, magyarokat foglalkoztató vállalat, amelyik a gazdaság teljesítményünket növeli, és ezáltal hozzájárul a magyar emberek jólétéhez, már nem talál munkavállalókat a további fejlesztéseihez. Például, ha egy gyárnak nálunk 500 új munkavállalóra van szüksége, de csak 400 magyart talál, a maradék százat viszont nem tudja feltölteni, akkor az a vállalat nem fog csak 80 százalékosan termelni Magyarországon, hanem inkább elviszi a termelését oda, ahol 100 százalékos hatékonysággal működhet. Így annak a 400 magyar embernek nem lesz munkája. Mi mentheti meg ennek a 400 embernek a munkáját? Az, ha szervezett keretek között, megfelelő kiválasztás útján, minden szükséges engedély birtokában, ideiglenesen behozunk 100 külföldi munkavállalót” – fejtette ki a külügyminiszter.

Mint emlékezetes, Debrecenben és környékén nagy port kavart, hogy a város mellett, a BMW-gyár területén felépülő konténervárosban szállásolják el azt a több ezer török és pakisztáni vendégmunkást, akik az autógyár építkezésén dolgoznak. Október végén a gyár építésén dolgozó ázsiaiak miatt Berettyóújfalu fideszes polgármestere azt is bejelentette: korlátozná a szállások kiadását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik