Belföld

Az alföldi bobpálya mellett, uniós milliókból felhúzott „jurtákban” szállásolták el az indiai vendégmunkásokat

Morotva Liget Sport és Szabadidőközpont facebook oldala
Morotva Liget Sport és Szabadidőközpont facebook oldala
A BMW-gyár építésén dolgozó ázsiaiak miatt Berettyóújfalu fideszes polgármestere korlátozná a szállások kiadását, az uniós pályázatokon milliárdokat nyerő vállalkozót azonban nem hatotta meg az önkormányzat fellépése.

A nagyszámú vendégmunkás jogosan keltett felháborodást városunkban

– írta a Facebook-oldalán Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere, aki a múlt héten önkormányzati határozatot fogadtatott el arról, hogyan kellene korlátozni az ázsiaiak elhelyezését a városban. A fideszes politikus szerint elfogadhatatlan, hogy úgy hoztak a városba 150 vendégmunkást, hogy arra senkitől sem kértek engedélyt, sőt a városvezetést sem tájékoztatták.

Az idegenrendészetnek sem volt halvány segédfogalma sem arról, hogy itt (…) akármilyen országbeli munkások vannak

– fogalmazott a polgármester a csütörtöki képviselő-testületi ülésen.

Az elfogadott határozatban azt mondták ki, hogy az önkormányzat

  • nem támogatja olyan munkásszállók létesítését és működését, melyben nem Berettyóújfaluban foglalkoztatottakat helyeznek el,
  • nem támogatják a munkásszállók létesítését és működését lakóövezetben, egészségügyi, oktatási, nevelési intézmények közelében,
  • és nem járulnak hozzá ahhoz sem, hogy önkormányzati tulajdonú ingatlanokat ilyen célokra hasznosítsanak.

A szavazáson a fideszes képviselők támogatták a javaslatot, az ellenzékiek tartózkodtak.

A polgármester azt is elmondta, hogy korábban levélben fordult a két szálláshelyet fenntartó Mezei-Vill Kft.-hez, de a céget ez nem hatotta meg, így a vendégmunkások jelenleg is egy működő iskolával közös telken álló régi kollégiumban és egy sportkomplexum üdülőházaiban laknak.

Muraközi a 24.hu megkeresésére azt mondta, az önkormányzatnak nincsenek hatósági jogkörei, ezért csak ajánlásokat fogalmazhat meg a vállalkozónak.

Nem lehet Berettyóújfaluba hozni a problémákat és a kockázatokat, miközben a haszon máshol csapódik le

– jelentette ki a polgármester, hozzátéve, hogy a városban uralkodó hangulatot a vállalkozók is megértették, a Mezei-Vill tulajdonosa, Mezei József azonban olyan stílusban válaszolt, amit „nem is idézne”.

A polgármester után megkerestük a vállalkozót is, aki a 2022-es országgyűlési választáson független jelöltként elindult a körzet fideszes jelöltjével, Vitányi Istvánnal szemben (és 8,25 százalékos eredménnyel a harmadik helyen végzett), de nem akart nyilatkozni a vendégmunkások körül kibontakozott vitáról.

A hétvégén az RTL Híradó alapján a 24.hu is beszámolt a Berettyóújfaluban elszállásolt indiaiakról, akiket buszokkal visznek a Debrecenben épülő BMW-gyárhoz.

A riportban bemutatott kollégiumot korábban az aljegyző is meglátogatta, rendőri kísérettel. Az ellenőrzés során közel 90 vendégmunkást találtak az épületben. Az aljegyző a testületi ülésen beszélt a látottakról, és azt állította, hogy „áldatlan állapotok” uralkodnak a szálláson, az emberek emeletes ágyakon alszanak a zsúfolt, rosszul szellőző szobákban, és szintenként csupán egy fürdőszoba áll a rendelkezésükre.

Az üdülőházakról a testületi ülésen nem esett szó, jóllehet ott jobb körülmények közé csöppentek az indiaiak.

A jurta üdülőházak a Morotva Liget Sport és Szabadidőközpontban újépítésű sportpályák között állnak egy kisebb mesterséges tó partján.

A szabadidőközpontot az elmúlt években egy öthektáros területen alakították ki. A telek korábban az önkormányzat tulajdona volt, ám miután a villamosipari vállalkozó elkezdte sorozatban nyerni az uniós támogatásokat, eladták neki az ingatlant. A 444.hu korábbi cikke szerint Mezei József először ingyen kapta bérbe 30 évre a város északi szélén lévő földrészt, majd 2013-ban, amikor egy alföldi bobpálya létesítésének ötletével nyert uniós támogatást, ingatlanfedezetre volt szüksége az előleg lehívásához. Az önkormányzat akkor megengedte, hogy jelzálogot jegyeztessen be a területre, csakhogy hamarosan a „Jurta üdülőháztelep kialakítása a Morotva ligetben” pályázattal is nyert, és egy második jelzálogot már nem lehetett rátenni az ingatlanra. Mezei végül 2015-ben 25 millió forintos ajánlattal megvette a területet, amelyen akkor 499 milliós jelzálog volt.

A futsalcsapatot is fenntartó vállalkozó másik cége, a MVFC Sportszervező Kft. 131 millió forint uniós támogatást kapott a Jurta üdülőháztelep kialakítására. A jurták valójában ötszemélyes téglaházikók, amelyeknek a legnagyobb helyiség kör alakú tetőablaka kölcsönöz sátorjelleget.

A vendégmunkásoknak kiadott házak szomszédságában működik az említett bobkartpálya, az ország egyetlen síkvidéki lesiklópályája, amit 499 millió forint pályázati pénzből épített a Mezei-birodalom, amely így összességében több mint kétmilliárd forintot köszönhet a brüsszeli forrásoknak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik