Gazdaság

Ukrajna döntött: elzárják az orosz gázcsapot Európa felé

Lakos Gábor / 24.hu
Lakos Gábor / 24.hu
Az ukrán Naftohaz nem fogja meghosszabbítani a 2024 végén lejáró, az orosz gáz Ukrajnán keresztül az Európai Unióba történő tranzitjára vonatkozó szerződést – mondta Olekszij Csernyiszov, az állam gázvállalat vezérigazgatója.

„Most nem tudjuk meghosszabbítani ezt a szerződést, bár az Európai Unió (EU) a következő hónapban felvetheti ezt a kérdést” – mondta Olekszij Csernyiszov, a Naftohaz vezérigazgatója a Deutsche Welle Business Newsnak adott interjújában, amelyet az Index.hu szemlézett. A vállalat vezetője elmondta, eddig csak azok miatt az országok miatt tartották fenn a szállítást, amelyek nem rendelkeznek tengerparttal.

A cégvezető egyúttal felszólította az EU-t, hogy gyorsítsák fel a folyamatot, amely az orosz gázfüggőség megszűnését célozza, méghozzá a tervezettnél korábban, 2027-ig. Az interjúban kitértek arra is, hogy az EU-ban több ország is cseppfolyósított földgázt vásárolt Oroszországtól, miközben a Kreml parancsára egész falvakat tettek a földdel egyenlővé. A vállalat vezérigazgatója ezt csak úgy kommentálta:

Nevetséges Oroszországot azzal támogatni, hogy háború idején orosz gázt vásárolunk.

Olekszij Csernyiszov megjegyezte, tudja, hogy idő kell, amíg végleg leállítják az EU országai az orosz gázfüggőséget. Mint fogalmazott, „mindannyian megértjük, hogy az alternatív gázellátás kapacitása és lehetőségei, különösen az LNG-terminálok révén, korlátozottak”. A Naftogaz vezetője ugyanakkor meg van győződve arról, hogy Ukrajna a jövőben az EU energetikai csomópontjává válhat. Ukrajna föld alatti gáztárolói a legnagyobbak Európában. Ezt az európai országok használhatják – mondta Csernyiszov.

A hazánkba érkező szállítmányok közel negyedét érinti

A Gazprommal 2021-ben megkötött hosszú távú gázszerződés keretében az oroszok évi 4,5 milliárd köbméter gázt szállítanak Magyarországra. 3,5 milliárd köbméter déli irányból a Török Áramlat-vezetéken és a szerb–magyar gázhálózati összekötőn keresztül, a fennmaradó 1 milliárd köbméter pedig az Ukrajnán keresztülhaladó Testvériség-vezetéken át érkezik Ausztria felől.

A ukrán kormány már augusztus végén meglebegtette: a jövő év végét követően nem hajlandó orosz földgázt szállítani a kontinentális Európa irányába és nem tárgyal Moszkvával a jövő év végén lejáró orosz–ukrán gáztranzitszerződés megújításáról.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter akkor az ukrán bejelentésre úgy reagált: Magyarország a kieső mennyiséget a Török Áramlatra tereli át. Így az oroszok a 2021-ben megújított hosszú távú gázszerződésben vállalt mennyiséget le tudják szállítani. Ez egyben Szijjártó Pétertől diplomáciai üzenet is lehetett, hiszen így reagált arra, hogy Magyarország akkor sem hajlandó leválni az orosz gázról, ha Ukrajna szerint erre egész Európa képes lenne.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik