Gazdaság

69 évre nőhet a nyugdíjkorhatár, ezt várják a magyarok egy friss felmérés szerint

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Napvilágot láttak a K&H Bank és Biztosító által rendszeresen elvégzett Biztos Jövő felmérés legfrissebb eredményei. A kutatásból igen ellentmondásos kép rajzolódik ki a magyarok nyugdíjjal kapcsolatos várakozásairól: általános az aggodalom az állami nyugdíjrendszer jövőjét illetően, mégsem jeleskedünk a nyugdíjcélú előtakarékosságban – írja a bankmonitor.hu.

A Biztos Jövő felmérés célja, hogy nyomon kövesse a 30-59 éves korosztály anyagi biztonságérzetében bekövetkező változásokat, mind a jelenre, mind a távoli jövőre vonatkozóan. A friss kutatás egyik fő megállapítása, hogy a gazdasági kihívások ellenére a lakosság elsöprő többsége (86%) szerint kiemelten fontos az öngondoskodás. Ugyan a megélhetési költségek drasztikusan emelkedtek, hosszú ideje változatlanul 59 százalékra tehető a rendszeresen megtakarítók aránya – olvasható a portálon.

A megtakarítási célok azonban változnak: például a nyugdíj-előtakarékossági aktivitás számottevően visszaesett. A megkérdezettek 78%-a mondta azt, hogy a gazdasági helyzet miatt kevesebbet tesz félre nyugdíjas éveire.

Tízből hat ember az állami nyugdíjra támaszkodik

A felmérés azt is vizsgálta, hogy a magyar emberek milyen jövedelemforrásból terveznek majd megélni nyugdíjas korukban. A válaszok között erősen dominált az állami nyugdíj: 22 százalék mondta azt, hogy teljes egészében a nyugdíjából kell majd megélnie, további 41 százalék pedig úgy vélekedett, hogy főleg ebből a jövedelemforrásból lesz kénytelen megélni. Együttesen tehát tízből kb. hat fő úgy készül, hogy elsődlegesen az állami nyugdíjra támaszkodhat. Kifejezetten kevesen (16%) mondták azt, hogy főként alternatív típusú jövedelmük lesz, a fennmaradó 21 százalék pedig hozzávetőleges egyensúlyt feltételez a nyugdíj és az egyéb jövedelmek között.

Kiderült az is, hogyan vélekednek a válaszadók az állami nyugdíj várható mértékéről. Elenyésző (mindössze 3%) volt azoknak az aránya, akik kényelmes megélhetésre számítanak. Egy szűk kisebbség azt válaszolta, képes lesz szerényen kijönni a nyugdíjából. Tízből heten azonban arra számítanak, hogy csak nehezen, vagy egyáltalán nem fognak tudni megélni a nekik járó állami nyugdíjból.

A válaszok alapján átlagosan havi 211 ezer forintra teszik azt az összeget, amelyből időskorban már szűkösen meg lehet élni, míg a kényelmes megélhetéshez szerintük havi 345 ezer forint szükséges.

Nyugdíj mellett is dolgozni fog szinte mindenki

Ugyan a jelenlegi nyugdíjkorhatár – eltekintve a nőknek elérhető korkedvezménytől – általánosan 65 év,

a válaszadók szerint 69 éves korban érkezhet majd el a nyugdíjba vonulásuk időpontja.

Eszerint a megkérdezettek jelentős, akár 4 évnyi vagy annál is komolyabb nyugdíjkorhatár-emelésre számítanak.

Megdöbbentő megállapítás, hogy a megkérdezettek 78 százaléka úgy vélekedett: nyugdíj mellett is kénytelen lesz dolgozni, mégpedig jövedelemszerzés céljából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik