Gazdaság

Nem rohanták meg a csokos vevők a lakáspiacot, de jöttek helyettük mások

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
A jelenlegi városi csok év végi megszűnése miatt várt keresletélénkülésből eddig alig éreznek valamit az ingatlanközvetítők. Helyettük egyelőre inkább a befektetési céllal vásárlók adtak némi lendületet a lakáspiacnak. A magas árak és hitelkamatok miatt óvatosabbak lettek a vevők. Aki vesz, jobbára saját pénzből teszi, azt egészíti ki kisebb összegű kölcsönnel.

A városokban igénybe vehető családi otthonteremtési kedvezmény (csok) év végi kivezetése és a babaváró támogatás igénylésének szigorítása miatt várt forgalomnövekedés eddig elmaradt az Ingatlannet.hu által megkérdezett ingatlanközvetítők tapasztalatai szerint. A nyár végén, ősz elején megmozdult ugyan a piac, de főként nem a csokos, hanem a befektetési céllal vagy saját használatra készpénzzel, illetve hitellel vásárlók aktivizálták magukat. Az ingatlanosok az év végéig felfutást remélnek az utolsó pillanatban lépő csokosok megjelenésében bízva, és növelheti valamelyest a keresletet a lakáshitelekre most bevezetett, 8,5 százalékos kamatplafon is. Az idei évet azonban összességében 30-40 százalékkal kisebb forgalommal zárhatják az ingatlanirodák, mint tavaly. Van, aki közel azonos évet vár, de kisebb szereplők akár 50 százalékot meghaladó visszaesést is elkönyvelhetnek.

Megfordul a trend?

A magas infláció és csökkenő reálbérek, valamint a megdrágult jelzáloghitelek az elmúlt egy évben megtették a hatásukat a lakáspiacon: jelentősen visszaesett a kereslet, bezuhant a lakáshitelezés és megtorpant a 2014 óta töretlen áremelkedés is. Az árak nominálisan stagnálnak; a használt lakásoknál szerény, pár százalékos csökkenést mért a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tavaly az utolsó és az idén a második negyedévben az előző negyedévekhez képest. (Ha az infláció hatását is figyelembe vesszük, a reál lakásárak nagyobb mértékben mérséklődtek, az idei második negyedévben már 19 százalékkal maradhattak el az egy évvel korábbiaktól a MNB becslése szerint.)

Visszaeső lakáshitelezés

Az idei első nyolc hónapban 361 milliárd forint értékben kötöttek a bankok lakossági lakáshitel szerződéseket, ez 63 százalékkal kevesebb az egy évvel és 57 százalékkal a két évvel ezelőttihez képest, és még a 2017-es január-augusztusi hitelfelvételeknél is jó ötven milliárddal kevesebb összeg, pedig akkor még fele annyiba kerültek a lakások, mint most.

Felfutást várunk, de egyelőre nem érezzük a fokozott csokos érdeklődést – mondta Sólyom Anikó, a DH zuglói, Nagy Lajos király úti franchise irodájának csoportvezetője. Az iroda augusztusban több, nagy értékű ingatlan értékesítésével kiemelkedő forgalmat zárt, de a szeptember nem úgy alakult, ahogy várták. Nem a csokos, hanem főként az önerős, saját vagy befektetési célból lakást keresők vásároltak, keresettek az 50 millió forint körüli ingatlanok.

A kínai vásárlók is szép számban megjelentek a fővárosi lakáspiacon, különösen az V., X. és XVI. kerületekben vásárolnak

– tudtuk meg az ingatlanértékesítőtől.

Egyelőre nem érzik az emberek, hogy lemaradnának valamiről, elképzelhető, hogy további árcsökkenést várnak – számolt be tapasztalatairól Honos Balázs, a budai hegyvidéki kerületekben értékesítő IBRED Ingatlaniroda társtulajdonosa, aki példaként említette, hogy az egyik új lakásépítési projektjüknél 10 százalékos árcsökkentés hatására sem nőtt a vásárlói aktivitás. (Pedig új ingatlanba költözéskor idén még elérhető a városokban három gyerekkel a legmagasabb, 10 millió forintos csok-támogatás. Ehhez illetékmentesség és áfavisszatérítés jár, valamint 3 százalékos, kedvezményes kamatozású csok-hitel igényelhető.) Jelenleg magasak a lakásárak és a hitelkamatok, miközben az egyéb befektetéseken elérhető hozamok és kamatok is magasak lehetnek, így sokan inkább kivárhatnak a lakásvásárlással – tette hozzá a szakértő.

Szajki Bálint / 24.hu Ingatlaniroda hirdetése Budapesten 2022. június 29-én.

Van, ahol nőtt az érdeklődés

Nem nagy számban, de ősszel élénkült a csokkal otthonvásárlást tervezők érdeklődése – mondta a Miskolc és környékén értékesítő Sipos Imre, a GDN Ingatlanhálózat – Demeter Ingatlanközpont munkatársa. Tapasztalatai szerint a saját forrásból vevők vannak most többségben, kevés a hitellel vásárló. A jobb állapotú lakásokat keresik inkább, a felújítandó házakból nagy a kínálat, ezeket árcsökkentés nélkül továbbra is nehéz eladni, hisz a felújítás is drága.

A nyarat aktívabb ősz követte Debrecen és környékén is, ahol azonban kitartanak a magas ingatlanárak, sőt még 1-2 százalékkal tovább emelkedtek – tájékoztatott Tóth Béla, a DebOtthon munkatársa. A vevők készpénzzel vagy hitel segítségével, csok nélkül vásároltak. Erősödik a befektetési célú vásárlás, keresettek a lakótelepi lakások.

A csok felvételét tervezők érdeklődésének növekedéséről számolt be a szintén debreceni DB Ingatlan vezetője, Biró Zsolt. A tapasztalatai szerint ősszel a kínálat és az érdeklődés is mintegy 30 százalékkal nőtt a város és környékének házai iránt, aki újat vásárol, az el is adná meglévő ingatlanát.

Somogyban népszerű a falusi csok

„A gyengébb első félévhez képest ősztől egy kis elmozdulás tapasztalható az ingatlanpiacon az árak mérséklődésével. Az érdeklődők száma növekedett, de kivárást tapasztalunk, nagyon óvatosak, megfontoltak lettek a vásárlók Somogy vármegyében is” – válaszolta kérdésünkre Berendiás Judit, a Lido Home kaposvári irodájának munkatársa. „Jelenleg Kaposvár környékén nem érezzük a csokkal vásárolt ingatlanok számának növekedését, a magas ingatlanárak keresettebbé teszik a vidéki otthonokat, környékünkön a falusi csok támogatást preferálják az ügyfeleink.”

Róka László / MTVA A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) hirdetése egy hiteltanácsadó irodán.

Az értékesítéssel és hitelközvetítéssel foglalkozó szakértő szerint a 8,5 százalékos lakáshitel kamatplafon bevezetése miatt nem fog jelentősen nőni a kereslet a hitelek iránt, a kamatszint viszont vonzóbb lehet a bizonytalankodóknak, az alacsonyabb jövedelműeknek ahhoz, hogy belevágjanak az ingatlanvásárlásba. A Balaton környéki településeken ugyanakkor tavalyhoz hasonlóan idén is folyamatosan vásárolnak külföldiek, főként készpénzes németországi nyugdíjasok kisebb házakat.

Nyugaton is jó szélre várnak

A gyenge tavaszi és nyári forgalom után boomra számítottunk szeptemberben, de ez egyelőre várat magára. Érdeklődők vannak, vásárlók azonban kevesebben – mondta Szabó Nikoletta, a mosonmagyaróvári Global Otthon irodavezetője, aki azonban bizakodó: a városi csok jelenlegi feltételekkel való megszűnése mellett a lakáshitelek kamatplafonja az év végéig még élénkítheti a keresletet. A korszerűbb, használt ingatlanokra van igény, az új építésűek iránt viszont a magas árak miatt nagyon megcsappant az érdeklődés. Az idősebb, felújítandó házakért sem kapkodnak a vevők – itt egy újabb otthonfelújítási támogatásban bízva inkább kivárhatnak.

A Győrben és vonzáskörzetében értékesítő Eralak Ingatlan tulajdonosa sem számolt be a városi csok megszűnése miatti keresletbővülésről. Sőt, a véleménye szerint a jelenlegi, túl magas ingatlanárak és magas lakáshitelkamatok mellett a csokkal és az ahhoz kapcsolódó egyéb kedvezményekkel sem könnyen megfizethető egy fiatal párnak egy családi ház Északnyugat-Magyarországon. Családi segítség is kell egy 60-75 milliós ingatlan megvásárlásához – mondta Horváthné Erika, azt is hozzátéve, hogy sokan, akik tehették, már igénybe vették a csokot. Az 1+1 szobás, legfeljebb 50 négyzetméteres, téglaépítésű használt lakások ugyanakkor továbbra is nagyon keresettek, olyannyira, hogy nincs annyi a piacon, mint amennyit megvennének a befektetésként vagy saját részre vásárlók.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik