Gazdaság

A munka alap, a bér nem, a többség rosszabbul él, mint tavaly

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
A Publicus szerint az aktív munkavállalók 38 százalékánál nem volt semmilyen bérrendezés. Sokan élték fel megtakarításukat.

A Publicus Intézet szerint a munkaerőpiacon aktív magyarok 57 százaléka érzi úgy, hogy romlott (24%-nak „jelentősen”, 33%-nak „kicsit”) az anyagi helyzete az elmúlt 12 hónapban. A Népszavának készített reprezentatív kutatás szerint a dolgozó magyarok 30 százalékának nem változott a jövedelme, 12 százaléké javult.

Munkaalapú társadalmunkban a foglalkoztatottak 59 százaléka kapott béremelést az elmúlt 12 hónapban.

38 százaléknál nem volt semmilyen bérrendezés, így az infláció miatt reáljövedelmük egy év alatt 15-20%-kal zuhant.

39 százalék 10%-os béremelésnél kevesebbet kapott. 28 százalék 10-20%-ost (náluk lehet a reálbérek szinten tartásáról beszélni), a jövedelem csak 5 százaléknál nőtt (ők jutottak 20% feletti  béremeléshez).

Ez a munkavállalók vagyoni helyzetére is rányomta a bélyegét. A válaszadók 24 százalékának „jelentősen”, további 20 százaléknak „kicsit” csökkent a megtakarítása. 39 százalék nem nyúlt ahhoz,  12 százaléké nőtt, 3 százaléké „jelentősen” nőtt egy év alatt.

A Népszava idézte Trippon Mariannt, a CIB Bank vezető elemzőjét, aki egy konferencián arról beszélt, hogy a magyar háztartások még sokáig nem fognak költeni, nagyon komoly sokkokat kell kiheverniük, csak fokozatosan áll helyre a lakossági fogyasztás. A recesszió e téren majd csak akkor ér véget, amikor a fejekben vége lesz, amikor megerősödik a bizalom – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik