Gazdaság

Elképesztő összegre rúghat már a rezsihazugság

24.hu
24.hu

Az állami energiacég, vagyis az MVM a rezsicsökkentésnek nevezett tavaly augusztusi rezsiemelés óta idén júliusig a valóságosnál mintegy 2 ezer milliárd forinttal több lakossági „rezsimegtakarítást” mutathatott ki a hatósági árak révén a piaci árakhoz képest – írja a Népszava.

Tavaly augusztustól módosítottak a rezsibox „megtakarításának” számítási alapján is. E szerint az értéket a „világpiaci” árhoz kell mérni. A jelek szerint a regulát az MVM igen rugalmasan értelmezi, a számlamagyarázója szerint ugyanis a fogyasztó rezsicsökkentés nélkül „a 2022. december 31-ig meghatározott”, köbméterenként 1020 forintos „világpiaci árat” fizetné. Tehát az állami cég a mostani fizetendőket viszonyíthatja egy 2022. december előtti, piaci gázárhoz is. Ez ugyanakkor, még ha jogszerűnek is bizonyulna, igencsak megtévesztő a lap szerint. Ugyanis áfával és rendszerhasználati díjjal együtt  az elmúlt hónapok során a piaci gázár köbméterenként körülbelül 200 forintos szinten állt be.

Megállapítják azt is, hogy az Orbán-kormány az átlagfogyasztás feletti gázdíjat az ígéretei ellenére köbméterenként még mindig 767 forinton tartja. Így számos háztartás kapott már olyan gázszámlát, amely szerint bár piaci árakon sokkal kevesebbet fizettek volna, rezsiboxuk szerint a rezsicsökkentett díjak mégis tetemes megtakarítást hoztak.

Az adott hónap piaci ára, illetve a lap által vizsgált számlákból levezethető viszonyszám különbsége, valamint a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnál nyilvántartott havi lakossági fogyasztás szorzatából arra jutottak, hogy az MVM tavaly augusztus óta immár csaknem kétezer milliárd forinttal nagyobb „megtakarítást” mutathatott ki a lakossági számlákon, mint amennyit az adott havi tényleges piaci árak indokoltak volna.

Emlékeztetnek arra is, hogy a visszásságra Tóth Bertalan MSZP-frakcióvezető hívta fel a figyelmet nem régiben, aki  a Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH) tett bejelentést tisztességtelen, félrevezető kereskedelmi gyakorlat gyanúja miatt. Tóth Bertalan a napokban jelezte, hogy a GVH két hónappal meghosszabbítja annak vizsgálatát, indít-e az ügyben eljárást. Ezt a szocialista politikus úgy értelmezi, hogy a hatóság egy hónap alatt sem talált alapos indokot a megkeresés elutasítására. Videó is készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik