Gazdaság

Mol-vezér: Kevesebb kormányzati beavatkozásra van szükség

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Európában a piac működését a kormányzati szobákból határozzák meg, és ez a trend csak fokozódik – így fogalmazott előadásában Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója a Portfolio Economic 2023 fórumán kedden az Index tudósítása szerint.

A portál idézi Hernádit, aki egyértelműnek látja, hogy kétpólusú világ kezd kialakulni, és az országok elkezdtek ennek megfelelően orientálódni, miközben Európa versenyképességében óriási problémák kerültek felszínre. Mint mondta, a gazdasági konfliktusokon túl már fegyveres összecsapások is vannak a világban.

Európa nem áll túl jól az új világrend kialakulásában, rengeteg körülmény megváltozott, hiába vagyunk túl szerencsével a tavalyi télen. Az energiaárak tartósan magasabbak lettek, mert az energiahordozók új útvonalon érkeznek

– figyelmeztetett a Mol-vezér, egyúttal arra is emlékeztetett, hogy a járvány alatt megdöbbenten vettük észre: sem C-vitamint, sem maszkot nem gyártunk. Bírálta az uniós szankciókat, mert szerinte a morális szempontok túlzott mértékben előzték meg az üzleti szempontokat.

Hernádi Zsolt szerint a szankciók csak új függőségeket hoztak létre: korábban nagyon magas szinten volt az orosz földgáz aránya Európában, ez már minimálisra csökkent, ugyanakkor a nyersanyagigények átcsoportosultak az LNG-re. Úgy látja, ennek a folyamatnak két nyertese van: Amerika és Oroszország.

Az Index tudósítása szerint Hernádi a zöldítési politikával kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy Amerika és Európa között óriási különbség van: míg az előbbinél támogató, az utóbbinál büntető szabályozás van érvényben. Ugyanakkor szerinte „nincs mit tenni, zöldebb ipart kell létrehozni, mert a globális jelenlétünket veszélyezteti”. Emlékeztetett, a kormányzati elvonások miatt kevesebbet költenek majd a vállalatok fejlesztésekre és beruházásokra, pedig „ipar nélkül Európa egy félkarú óriás”. Kevesebb kormányzati beavatkozásra és több piaci racionalitásra van szükség – idézi őt az Index.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik