Gazdaság

Még két hónapot adott magának a GVH, hogy eldöntse a rezsibox-vitát

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Két hónappal meghosszabbította az eljárást a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a szocialista képviselő, Tóth Bertalan indította ügyben – értesült lapunk. A politikus kifogásolta, hogy az MVM számláin feltüntetett rezsiboxban félretájékoztatják a fogyasztókat, amikor a tavalyi piaci csúcsárakhoz viszonyítják a rezsicsökkentéssel kimutatott megtakarítást. Tóth Bertalan szerint – amint azt ebben a cikkünkben megírtuk – a fogyasztó nem kap pontos tájékoztatást az aktuális piaci ármozgásokról, ezáltal korlátozódik a mérlegelési lehetősége, hogy adott esetben kedvezőbb árfekvésű ajánlatot kapjon egy másik szolgáltatótól. Ez pedig kimeríti a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat fogalmát, ami indokolja a Gazdasági Versenyhivatal közbeavatkozását – érvelt Tóth Bertalan.

Varga Jennifer / 24.hu Tóth Bertalan

A képviselő még augusztus végén fordult a GVH-hoz, amihez akkor a versenyhivatal formai hiánypótlásokat, illetve tartalmi pontosításokat kért be. Dátum szerint augusztus 30-án postázták a politikus levelét a versenyhivatalnak, onnan számított 13 nap múlva tisztázódott, hogy bejelentésről van szó, és innen számolva telt el egy hónap október 12-ig. Ez azért fontos, mert a GVH ügymenete szerint ügytípustól függően 30 nap, illetve két hónap áll a hatóság rendelkezésére annak elbírálására, hogy „egy bejelentésben sérelmezett magatartással összefüggésben indokolt-e versenyfelügyeleti eljárás megindítása” – olvasható a szervezet honlapján.

Hozzáteszik, hogy ez a határidő indokolt esetben egy alkalommal legfeljebb két hónappal meghosszabbítható. Erre került sor most, amikor a GVH a rezsibox-ügyben azt a végzést hozta október 10-i keltezéssel, hogy „a bejelentés elintézésére rendelkezésre álló ügyintézési határidőt két hónappal meghosszabbítja”.

Indoklásuk szerint „a jelen végzéssel elrendelt meghosszabbítás nélkül a bejelentés alapján lefolytatandó eljárásra irányadó ügyintézési határidő – a be nem számító időtartamot is figyelembe véve – 2023. október 12-én lejárna, azonban

a tényállás döntéshozatalhoz szükséges feltárásához szükség van az eljárás folytatására, mivel a bejelentés megítélése, illetve jogi értékelése hosszabb időt vesz igénybe.

Ami azt jelenti, hogy legkésőbb december közepe táján születhet hatósági döntés a politikus bejelentéséről. Ez mindenképpen új helyzetet teremt, miután a rezsibox-témában kapott megkeresésekre a versenyhivatal felől korábban olyan jelzések érkeztek, hogy ilyen ügyekben nem ők, hanem a fogyasztóvédelemért felelős kormányhivatal az illetékes. Ettől még befogadják és kezelik a bejelentést, de a tapasztalatok szerint az ilyen típusú megkeresések végül a kormányhivatalnál landolnak.

Kerestük a GVH-t, hogy miért hosszabbították meg két hónappal az eljárás határidejét, és érdemben elbírálják-e a bejelentést, vagy továbbítják azt a szerintük illetékes hivatalnak. Azt a választ kaptuk, hogy „a bejelentésekkel vagy panaszokkal kapcsolatos folyamatban lévő eljárásokról nem áll módjukban tájékoztatást adni”.

A szocialista frakció szakértői csoportjának részéről úgy reagáltak a hírre, hogy „a GVH még mindig vakargatja a fejét, hogy ellökje-e magától az ügyet, vagy elindítsa az MVM-mel szembeni versenyfelügyeleti eljárást a rezsibox miatt.  Úgy is mondhatnánk, hogy egy hónap alatt nem találta meg a GVH annak indokait, hogy miért ne indítson versenyfelügyeleti eljárást”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik