Gazdaság

Románia hivatalosan is megelőzte Magyarországot

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Szerdán adta ki az Eurostat a felülvizsgált, egy főre jutó GDP-statisztikát, amiből kiderül: Románia beelőzte hazánkat a gazdasági fejlettségi mutató alapján. A magyar mutató az EU-átlag 76,6 százaléka, míg Románia az uniós átlag 76,7 százalékát érte el.

A portfolio.hu által kiszúrt statisztika szerint 2022-ben 2021-hez képest is dinamikusabb volt a román felzárkózás: a román gazdaság 2,9 százalékpontos, míg a magyar gazdaság 1,8 százalékpontos hátrányt dolgozott le az EU-s átlaghoz viszonyítva.

Ha 2013-tól kezdve vizsgáljuk az adatokat, kiderül az is, hogy miközben a magyar gazdaság közelíti az EU átlagát fejlettség tekintetében, relatív teljesítménye romlik a régiós országokhoz viszonyítva: Csehország, Szlovákia és Szlovénia esetében is 2013 óta kisebb mértékű konvergencia valósult meg, mint Magyarország esetében.

Az egy főre jutó GDP tekintetében hazánk így már csak öt országot előz meg: Lettországot, Horvátországot, Szlovákiát, Görögországot és Bulgáriát.

Kapcsolódó
Mi hajtja a magyart utolérő román gazdaságot?
Az ellentmondásokkal, problémákkal küszködő román gazdaság az uniós GDP-átlag tekintetében csendben felkapaszkodott Magyarország mellé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik