Gazdaság

Komoly változás jön a magyar állampapíroknál októbertől

Róka László / MTVA
Róka László / MTVA
A hónap második felében több kedvelt magyar állampapír fordulónapja esedékes, borítékolhatók a tetemes kamatcsökkentések. A PMÁP hozamelőnye így még inkább behozhatatlanná válik, és ez így is marad a következő másfél évben – írja a Világgazdaság.

Izgalmasnak ígérkezik az október második fele az állampapírpiacokon, a lakossági állományokban akár egy nagyobb átrendeződés is jöhet.

Ennek oka, hogy két népszerű kötvénynek is e hónapban változik az aktuális kamata,

a bankközi kamatok és a diszkontkincstárjegy-aukciós hozamok alakulása alapján erősen lefelé.

hívja fel a figyelmet a portál.

Ez tovább fokozhatja a lakossági kötvénymegtakarítások koncentrálódását a Prémium Magyar Állampapírokban PMÁP, hiszen ezek kamata nem csökken, hanem éppen hogy emelkedni fog 2024-ben.

Nem kevés pénzt, 1234 milliárd forintot pihentetnek a bankközi kamatok alakulását lekövető 2027/B nevű állampapírban, a kötvénytulajdonosok magánszemélyek és intézmények. Ez jelenleg még vonzó, 15,02 százalékos éves kamatot fizet az október 22-én záruló három hónapra, utána viszont kénytelenek kevesebbel beérni a megtakarítók. A kamatfordulót követő negyedévben annyi lesz az éves kamatláb, ahol majd október 18-án áll a három hónapos Bubor, ami jelenleg 12,13 százalék.

Október 21-én változik a szintén népszerű, de csak a lakosság részére elérhető Bónusz Magyar Állampapír jelenleg forgalmazott sorozatának – 2026/O – a kamata. A kötvény aktuális éves kamata most még 11,92 százalék, de itt is nagyobb leolvadás várható. Az új kamat a fordulónap előtti négy, három hónapos diszkontkincstárjegy-aukción kialakult átlaghozamokból és 1 százalékpont bónuszból adódik össze. A jövő keddi aukció hozama még számít, ha nagy elmozdulás nem történik, akkor végül 8,9 százalékos lehet a 2026/O éves kamata a következő 90 napos időszakban,

vagyis drasztikus, 300 bázispontos kamatcsökkenés várható.

Ezzel újabb kötvény kamata válik egy számjegyűvé, és mivel a B jelű sorozat is egyre kevesebbet hoz, logikusnak tűnik a feltételezés, hogy átrendeződés jön azután, hogy a fenti két kötvény kibocsátója kifizeti a még magasabb ráta alapján járó kamatokat a következő hetekben (mind a Bónusz Magyar Állampapír, mind a B-s sorozat évente négy alkalommal fizet kamatot).

A lefele tartó kamatkörnyezet ellenére maradt egy eszköz, amelynek jövőre a trenddel szemben emelkedik a kamata: ez a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP), köszönhetően a 2023-ban rekorder magyar inflációnak. A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb inflációs jelentése 17,6–18,1 százalék közti éves rátát jelez előre 2023-ra, aminek 17,85 százalék a középértéke, ezt kaphatják meg 2024-re a PMÁP-befektetők, kiegészítve a kamatprémiummal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik